Kvalitet & Förnyelse

9
maj

Han visar oss det osynliga

Lennart Nilssons bild av det ofödda barnet utgör omslagsbild på foldern för GötaPriset och illustrerar temat Släpp fram det nya!

Lennart Nilssons bild av det ofödda barnet utgör omslagsbild på foldern för GötaPriset och illustrerar temat Släpp fram det nya!

Lennart Nilsson är fotografen som fångat det osynliga på bild. I nästan 50 år har han tagit bilder av människokroppens innersta hemligheter. Över hela världen har blivande föräldrar genom hans bilder av befruktning och fostrets växt upplevt det livets under som sker i den växande magen. Han har också visat på den skrämmande skönheten i ett HIV-virus och myrornas hemliga liv för att nämna några av de bilder som fascinerat lekmän och hjälpt forskare.

Lennart Nilsson är 88 år, men fortfarande aktiv och ständigt aktuell. Hans bilder ingick i invigningsprogrammet för nya Fotografiska i Stockholm. Han kommer inom kort med en ny bok med titeln Jag vill göra det osynliga synligt. Kvalitetsmässan har valt hans världsberömda bild av det ofödda barnet för att illustrera mässans tema 2011: Släpp fram det nya! Kvalitet & Förnyelse har därför fått möjlighet att ställa några frågor till Lennart Nilsson, som numera är mycket restriktiv med intervjuer.

Att göra det osynliga synligt är en sammanfattning av din gärning, vad har varit dina drivkrafter i jakten på det osynliga?
Jag har velat visa människor det alla känner till, men som man inte kan se. Det blev möjligt tack vare att jag fick tillgång till teknik i form av svepelektronikmikroskop, endoskop och ett termorum där jag i 37 graders värme kunde filma och avbilda levande celler i rörelse.

Du har varit verksam inom flera olika genrer inom fotografin och har i intervjuer betonat att du alltid försöker tänka journalistiskt. Vad innebär detta journalistiska förhållningssätt för ditt vetenskapliga fotograferande?
Jag har utgått från att det som fascinerar mig och gör mig nyfiken också måste intressera andra. Till exempel när det gäller människors hälsa där jag på ett enkelt och journalistiskt sätt kunna visa viktiga läkande skeenden.

Många människor blir med åren lite blasé. Hur håller man sin nyfikenhet vid liv?
Genom att ständigt sträva efter att bli bättre. Om man inte försöker att bli bättre slutar man att vara bra.

Lena Hörngren

0