Kvalitet & Förnyelse

9
maj

Inga platser till SD

Jimmie Åkessons SD får ingen plats i SKL

Jimmie Åkessons SD får ingen plats i SKL

Anders Knape (M) är beredd att leda SKL ytterligare fyra år.
– Jag kandiderar för ytterligare en period, säger han till Kvalitet & Förnyelse.

In i det sista var det ovisst vilket av blocken som skulle få majoriteten i Sveriges Kommuner och Landsting. Eftersom Socialdemokraterna gjort ett mycket bättre val i kommuner och landsting än i riksdagen tycktes det länge som om det skulle bli ett maktskifte. Men när den slutliga mandatfördelningen var klar visade det sig att alliansen fick 222 mandat, de rödgröna 219. Sverigedemokraterna får 9 ombud på kongressen, men de etablerade partierna var överens om att de inte skulle få någon vågmästarroll och heller inga platser i SKL:s styrelse och beredningar.

Folkpartiet har gått om centern på den borgerliga kanten och är nu näst största parti och torde därmed göra anspråk på posten som förste vice ordförande. Den innehas idag av Carola Gunnarsson (C), medan Lennart Gabrielsson (FP) är tredje vice ordförande.

Andre vice ordförande är Ilmar Reepalu (S), som ännu inte gett besked till valberedningen om han kandiderar för omval. När Socialdemokraterna inte fick ordförandeposten talar mycket för ett generationsskifte på posten som gruppledare. Hetaste namnet som efterträdare är Anders Lago från Södertälje.

SKL:s valkongress äger rum i Stockholm 30 mars. Ordinarie kongress, där sakfrågorna behandlas, hålls i Norrköping 8-10 november.

Mandatfördelning för SKL:s kongress.
Lena Hörngren

 

0