Kvalitet & Förnyelse

9
jun

Doktor Åsa vill ha upplysta patienter

Dr. Åsa Wihlbeck

Dr. Åsa Wihlbeck

Om man ska lista Sveriges mest synliga läkare kommer högt. Hon blev Doktor Åsa med svenska folket när hon ledde SVT-programmet med samma namn. Synligheten har dock inte bara varit en fördel. I kombination med snygghet har den stundtals lett till att hennes seriositet ifrågasatts. Men Åsa Wihlbeck drivs av ett starkt engagemang för att popularisera medicin och genom ökade kunskaper göra människor till medvetna konsumenter när det gäller vård och hälsa.

I fjol fick Åsa Wihlbeck ett kvitto på att hon lyckats. Hon utsågs då till Årets folkbildare med motiveringen att hon ”på ett sakligt och informativt sätt beskrivit sjukdomar och behandlingar”. En utmärkelse hon är mycket stolt över.

– Jag ser den både som en kvalitetsstämpel och en spark i rumpan eftersom jag använder den för att sporra mig själv till att visa att jag är värd den utmärkelsen, säger hon.

På Kvalitetsmässan kommer Åsa Wihlbeck att prata under rubriken Det friska ledarskapet. Stresshantering är då en viktig punkt.

– Stress är inte farligt i sig, men långvarig stress utan återhämtning är skadlig. Chefer är därmed utsatta för risk, om de inte själva är duktiga på att sätta gränser för sig själv och andra, understryker hon.

I det friska ledarskapet ingår också att värna om medarbetarnas hälsa. En punkt många chefer tycker är svårhanterlig eftersom de är rädda att lägga sig i sådant som ligger utanför jobbet. Men det är ett feltänk menar Åsa Wihlbeck:

– Som chef har man såväl ett stort ansvar, som ett egenintresse, av att skapa en arbetsplats och arbetssituation som optimerar medarbetarnas hälsa. Som ledare kan man bara genom medvetenhet skapa stora förändringar, till exempel att se till att det finns möjligheter att röra på sig, att det finns nyttiga mellanmål, forum för social samvaro och möjligheter för medarbetarna att få ihop livspusslet.

Chef eller ej så har många svårt att leva på det hälsosamma vis som de vet att man borde. Vilket i och för sig inte är något nytt problem. Redan Aristoteles noterade på sin tid ”akrasia”, det vill säga att vi inte förmår göra det vi vet är bäst. Doktor Åsa tror att det väldigt ofta är trötthet, som hindrar oss att ta steget mot bättre vanor.

– Är man trött så orkar man inte fullfölja och göra det bästa, man hamnar i en ond cirkel. Så som det första steget skulle jag rekommendera är att se över dygnsrytmen så att man får tillräckligt med sömn och återhämtning, säger hon.

Åsa Wihlbeck har inte alltid varit känd som Doktor Åsa. 1997 var hon med i den första omgången av Expedition Robinson och kommer alltid att få leva med att hon en gång var Robinson-Åsa. Det är avlägset nu. I synnerhet som hon just nu framför allt är Mamma Åsa. Dottern Elle är nu 6 månader. Liksom så många andra nyblivna mammor har hon upptäckt att detta är en mer krävande roll än man tror. Därför är det osäkert när den bok hon hade tänkt att jobba med under mammaledigheten kan bli klar.

– Boken handlar om hur man blir en upplyst hälsokonsument och patient. Vi står inför ett nytt medicinskt paradigm anser jag, där vi själva som beslutsfattande individer är avgörande för vår egen hälsa. Tanken var att boken skulle komma till årsskiftet 2011/2012, men frågan är om jag hinner.

 

LENA HÖRNGREN

 

0