Kvalitet & Förnyelse

9
jun

Tre moderna myndigheter

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall kommer att dela ut priset till Sveriges Modernaste Myndighet 2011.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall kommer att dela ut priset till Sveriges Modernaste Myndighet 2011.

Tre stora myndigheter med många och breda kontakter med allmänheten har nominerats till utmärkelsen Sveriges Modernaste Myndighet 2011. De tre är Lantmäteriet, Skatteverket och SMHI.

Lantmäteriet kommer de flesta i kontakt med i samband med att man söker lagfart eller andra frågor som gäller fastighetsindelning. Men det modernaste man sysslar med är den nationella geodatastrategin. Lantmäteriet har utarbetat i en unik samverkans- och affärsmodell för kart- och fastighetsinformation (geodata) och en webbportal, som gör det enkelt för användarna att söka, titta på och hämta hem geodata. Hittills har ett tjugotal myndigheter, länsstyrelserna och ett antal kommuner anslutit sig till denna samverkan och får på så sätt full tillgång till varandras data.

 

Skatteverket har en vision om ett samhälle där alla vill göra rätt för sig. Uppdraget är att svara för beskattning, fastighetstaxering, folkbokföring och registrering av bouppteckningar. Ett uppdrag som man sköter så väl att Skatteverket hamnade i topp bland undersökta myndigheter i Svensk Kvalitetsindex mätning av kundnöjdhet hösten 2010. Till detta bidrar säkert att man jobbat för att förenkla för både privatpersoner och företag genom olika e-lösningar. I år gjorde mer än 4,5 miljoner svenskar sin deklaration elektroniskt. Den nya applikationen för smartphones användes av 118 000 deklaranter.

 

SMHI känner de flesta till för väderleksrapporterna. Men uppdraget är vidare än så. Målet är att bidra till god samhällsplanering och ett uthålligt och säkert samhälle. Sedan slutet av 1800-talet har SMHI samlat in data från atmosfären, sjöar, hav och land. Idag används bland annat satelliter, radar, ballonger, flygplan, bojar och blixtlokaliseringssystem. Det kräver en stor bredd av kunskap inom olika professioner. Inom SMHI jobbar inte bara meteorologer utan också hydrologer, oceanografer, luftmiljöforskare, IT-experter och beteendevetare. SMHI bedriver också affärsverksamhet genom att erbjuda tjänster till bland annat energibranschen, massmedia och transportsektorn.

 

De tre finalisterna kommer att bedömas utifrån fyra kriterier. Det första gäller arbetssätt och handlar om kvalitet, enkelhet och effektivitet. De andra kriterierna är engagerade och kompetenta medarbetare, förnyelse och innovation, samt hållbar och miljömedveten utveckling. Vinnaren utses av en jury, som leds av förre landshövdingen Björn Eriksson.

 

– Det är roligt att man inte bara på den privata sidan utan även på den offentliga belönar goda prestationer. Statliga myndigheter behöver bra förebilder, säger han.

Priset delas ut av civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) på Kvalitetsmässans invigningsgala den 15 november.

LENA HÖRNGREN

 

0