Kvalitet & Förnyelse

29
sep

Cissi Elwin känner chefskapets risker

Cissi Elwin Frenkel chefredaktör och VD för Chef.

Cissi Elwin Frenkel chefredaktör och VD för Chef.

Att vara chef för chefernas tidning Chef är en position som förpliktar. Cissi Elwin Frenkel, som nu har posten, har gedigen erfarenhet av chefskapets alla sidor. Hon har både prisats för sitt chefskap och varit långtidssjukskriven för utbrändhet.

Innan dess var karriären spikrak. Tillsammans med Martin Timell ledde hon ungdomsprogrammet Bullen på SVT. Många överraskades när hon rekryterades som chefredaktör till ICA-kuriren, där hon inledde ett arbete med att förändra och föryngra tidningen. Efter ett kort mellanspel som publicistisk chef hos ICA-kurirens ägare Forma Publishing utsågs hon till chef för Filminstitutet. Men där nådde hon en gräns.

¬ – Det är hemskt att falla utan att kunna ta emot sig. Det tar lång tid att arbeta sig upp igen. Jag känner idag en större ödmjukhet och hoppas att jag kommer att lyssna mer på mina egna behov, säger hon.

Varningstecken finns naturligtvis, men är svåra att se när man är mitt i och allt är fullt upp. Utifrån sina erfarenheter tycker Cissi Elwin Frenkel att man bör vara uppmärksam om man märker att man slutar känna något.

– När man bara jobbar på och är liksom avstängd. Betar av uppgift efter uppgift. Slutar skratta. Slutar sjunga i duschen, beskriver hon detta tillstånd.

Cissi Elwin Frenkel är nu tillbaka i en tung chefsposition som chefredaktör och VD för Chef. På Kvalitetsmässan medverkar hon i ett seminarium på temat Kvinnor som leder. Vid rekrytering av chefer väger egenskaper som social kompetens och kommunikationsförmåga allt tyngre. Där har kvinnor en fördel. Cissi Elwin Frenkel tror också att kvinnor generellt är bättre på att lyssna och att känna av sina medarbetares behov. Men det är inte bara en fördel. Lyhördheten kan också ha ett pris. Liksom den synlighet det innebär att vara en kvinna på topposition.

– Det ställs många gånger högre krav på kvinnor. Fortfarande sticker en kvinnlig toppchef ut, bara för att hon är kvinna. Hon har en ständig extra strålkastare på sig. Hon förväntas automatiskt vara mer empatisk och har svårare att tas på allvar. Men den allra största fienden är fortfarande kvinnors dåliga självförtroende, säger Cissi Elwin Frenkel.

Frågan är när jämställdheten blir så stor att seminarier på temat Kvinnor som leder blir lika otänkbara som rubriken Män som leder?

– Jag tycker att det är en poäng att prata om det till den dagen det är 50-50. Sen finns det ingen anledning längre, säger Cissi Elwin Frenkel.

Där är vi inte än på ett tag. Dock ska man inte, vare sig man är man eller kvinna, glömma bort att det också är roligt att vara chef.

– Det är som att vara deckare. Varje dag nya dilemman; etiska, moraliska, psykologiska. Utmanande, svårt, roligt, läskigt. Man får använda alla egenskaper man har och trolla med knäna. Man känner att man lever, sammanfattar Chefs chefredaktör chefskapets glädjeämnen.

LENA HÖRNGREN

0