Kvalitet & Förnyelse

29
sep

David Lega är snabb i alla lägen

David Lega, kristdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

David Lega, kristdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

David Lega är ingen nykomling på Kvalitetsmässan. Men i år är han inte en föreläsare i mängden utan är med på stora scenen under invigningsprogrammet i egenskap av kristdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.
– Jättekul, tycker han om scenbytet.

David Lega kan inte gå men han tar sig snabbt fram. Som ung i simbassänger, nu i politiken. Ett år före valet kom han ut som kristdemokrat. Nu är han ledamot i partistyrelsen och kommunpolitiker på heltid. En roll han trivs utmärkt med, trots att han egentligen siktade på riksdagen. Men han beklagar sig inte utan är full av entusiasm inför uppdraget:
– Det är häftigt att få jobba för ett bättre Göteborg.

Att vara kristdemokrat i Göteborg innebär att vara i opposition. Inte ens en expert på positivt tänkande som David Lega kan säga annat än att det är en mer otacksam roll än att tillhöra majoriteten. Men David Lega vore inte den han är om han inte framhöll möjligheterna:
– Man ska inte underskatta de små besluten där man lyckas påverka i rätt riktning, säger han

Ett aktuellt exempel: David Lega har tagit initiativ till en förändring av ordningsstadgan så att assistanshundar för fysiskt handikappade jämställs med synskadades ledarhundar och slipper koppeltvång.
– Ett litet steg för mänskligheten, men oerhört betydelsefullt för dem det berör, konstaterar han.

David Lega, som utsågs till Årets talare 2004, får mycket användning av sina färdigheter även i sin nya roll. Även om förutsättningarna nu är radikalt annorlunda.
– När man talar som föreläsare vill alla förstå vad man har att säga, när man talar som politiker vill hälften missförstå, sammanfattar han skillnaden.

Även inom partiet tar man till vara David Legas talanger. På KD:s kommundagar i januari peppade han sina partivänner att se framåt och inte drömma sig tillbaka till historiska succéval. ”Alla framsteg vi gör från och med nu är bra”, var hans budskap. Sedan dess har opinionsmätningarna inte varit rolig läsning för kristdemokrater. Men David Lega oroar sig inte för dagens opinionssiffror. Men har inget hänt om två år, då blir han allvarligt bekymrad.
– Som gammal idrottare vet jag att det är under perioder av träning man gör de sämsta resultaten, säger den trefaldige världsmästaren i simning, som lämnade elitidrotten efter Paralympics i Sydney.

David Lega tror inte att ett partiledarskifte skulle vara en väg till framgång.
– Jag stöttar Göran Hägglund fullständigt och önskar att vi kunde sluta upp bättre bakom honom och våra stämmobeslut, säger han.

Under invigningen av Kvalitetsmässan kommer David Lega att återvända till ett av sina återkommande budskap som föreläsare, som också är en av drivkrafterna bakom hans politiska engagemang. Att alla ska ha möjlighet att växa utifrån sina förutsättningar. Ingen ska hamna utanför, men ingen ska heller hållas tillbaka.

– Vi måste sluta se på människor som tillhörande olika grupper utan se det unika i var och en, säger han.

LENA HÖRNGREN

0