Kvalitet & Förnyelse

19
okt

En vinnarskalle som vill att det går fort

Håkan Loob, hockeylegenden som idag är klubbdirektör i Färjestad BK.

Håkan Loob, hockeylegenden som idag är klubbdirektör i Färjestad BK.

En stor grabb, som gärna vill bli Mästarnas Mästare. Håkan Loob, hockeylegenden som idag är klubbdirektör i Färjestad BK, har fortfarande en vinnarskalle. Nu när han är chef innebär det både för- och nackdelar. Fördelen är att det går fort. Nackdelen att det ibland går så fort att alla inte hinner med. Men det råder ingen tvekan om att Håkan Loob tycker att fördelarna överväger.

– Det finns en strävan framåt, av utveckling och växande, säger han.

Håkan Loob har tillbringat hela sitt vuxna liv i idrottens värld. Där är mål och resultat inget som behöver diskuteras. När han talar om ledarskap på Kvalitetsmässan kommer majoriteten av åhörarna från offentlig sektor där kulturen och förutsättningarna är annorlunda. Håkan Loobs huvudbudskap till dem blir:

– Det måste vara mer av: Så här gör vi. Mindre av: Så här tänker vi göra.

Det är ingen konst att vara chef i medgång när man får klappa på axlar och bjuda på tårta. Men så är det ju långt ifrån alltid. Den här hösten har definitivt inte varit sådan för Färjestad BK och för Håkan Loob. Segrarna har uteblivit och rubrikerna har satt krisstämpel på laget. Därmed ställs större krav på ledarskapet.

– Som ledare gäller det att våga stå upp och agera framåtinriktat, inte backa tillbaka, säger han.

Alla ledare kan avsättas, men inga utsätts för så många avgångskrav som idrottsledare. Kraven är dessutom publika och framförs på ett sätt som i alla andra branscher skulle betraktas som mobbning på högsta nivå. Ena dagen är man hyllad, nästa döms man ut som oduglig.

– Sådan är verkligheten och det måsta man förstå och lära sig att leva med, konstaterar Håkan Loob.

Färjestad är ett bolag som omsätter 250 miljoner om året. Håkan Loob, som är vd, gick 1996 direkt från att vara spelare till att bli lagets sportchef. Idag skulle en sådan övergång vara omöjlig. Att vara ledare på högsta nivå i elitklubb kräver en mycket bredare kompetens än för 15 år sedan.

– Om idrotten ska utvecklas krävs att vi anlitar människor som har mer att komma med än sitt sportintresse, säger han.

Branschen borde därför för att säkra sin egen framtid se till att de duktiga spelarna skaffar sig en utbildning så att de kan jobba kvar inom idrotten efter den aktiva perioden. Håkan Loob har lärt en del under sina 15 år som idrotts- och numera även företagsledare. Kunskaper han ibland tycker att det skulle vara intressant att pröva i något annat sammanhang än idrotten.

– Det finns många intressanta branscher, kanske IT eller verkstadsindustri, där man jobbar i lag och där man kan använda idrottens metoder, funderar han.

När Mästarnas Mästare drar igång i januari 2012 finns Håkan Loob med tillsammans med bland andra Pernilla Wiberg, Magnus Wislander, Stefan Schwarz och Linda Haglund. Programmets blandning av samtal och tävlande var det som lockade. Och vinnarskallen är kvar.

– Men man måste vara realist och inse att kroppen i övrigt har förändrats, säger 51-åringen som vunnit det mesta som går att vinna inom hockeyn och kan se sin tröja med nummer 5 hänga i taket på Löfbergs Lila Arena, som han nu basar över.

LENA HÖRNGREN

0