Kvalitet & Förnyelse

24
sep

Glansen har falnat men Obama trolig vinnare

Britt-Marie Mattsson, reporter GP

Britt-Marie Mattsson, reporter GP

Världen befinner sig i ett vänteläge i väntan på resultatet av presidentvalet i världens enda återstående stormakt. Göteborgs-Postens förstereporter Britt-Marie Mattsson har bevakat varje amerikansk presidentvalskampanj sedan 1976.

Detta blir alltså tionde gången. Är det fortfarande lika spännande?
Ja, det är det eftersom det alltid finns ett starkt osäkerhetsmoment om vem som ska vinna. Vem som vinner påverkar också övriga världen. Inte minst spelar det stor roll för vilken ekonomisk väg man väljer och om man klarar sin ekonomi. Utrikespolitiskt har det också stor betydelse, även för oss i Sverige. Vi är visserligen inte med i Nato, men beter oss som om vi vore medlemmar. Även EU:s utrikespolitik styrs i hög grad av vilken väg USA väljer.

Vad skiljer en amerikansk valrörelse från en svensk?
Framför allt uthålligheten. I Sverige har vi korta valrörelser vart fjärde år, även om politikerna suckar över att det är jobbigt. I USA finns inga genvägar. Där är det långa kampanjer där den som vill bli vald måste träda fram och bekänna färg för att väljas i en öppen process.  En skillnad till Sveriges fördel är att penningkarusellen inte är lika omfattande här. I USA handlar det om ofantliga summor, mer och mer för varje val.

Vad tror du kommer att prägla årets valrörelse?
Fram till de våldsamma antiamerikanska protesterna i spåren på Muhammedfilmen såg det ut som om det bara skulle handla om ekonomi, men om utvecklingen i den muslimska världen fortsätter på det här viset kommer utrikespolitiken att bli en allt större fråga. Kanske sluter man då upp kring Obama i stället för att välja det mer osäkra kortet Romney. Eller också uppfattas Obama som svag och då väljer man den nye. Men ekonomin dominerar alltid i amerikanska val. USA har inte återhämtat sig från den ekonomiska krisen och människor upplever att de har det lika besvärligt nu som för fyra år sedan, vilket påverkar hur de röstar och inte minst om de röstar. Man ska komma ihåg att en amerikansk president aldrig har stöd från mer än 30 procent av väljarna. De övriga har inte röstat alls eller röstat på den andra kandidaten.

Hur stor är risken att det blir en smutsig valrörelse?
Alla försäkrar att de inte gillar negativa kampanjer, men när det kommer till kritan är de svåra att undvika. Det blir i längden svårt att enbart tala om sin egen förträfflighet och inte motståndarens tillkortakommanden. Väljarna verkar heller inte ointresserade av smutsiga budskap. Inte sällan är det smutsigast som vinner. Sociala medier ansågs ha bidragit till att Obama vann förra gången så det kommer att spela stor roll även i år. Det gör knappast att kampanjen blir mindre smutsig.

Till sist, vem vinner?
Opinionsmätningarna ger Obama ett visst övertag. Han är sittande president och bör vinna. Men han har malts ner av ämbetet och har inte samma glans som när han var utmanare. Då kunde han locka väljare genom att tala om hope och change, men många väljare känner sig svikna. Det gäller att han trots allt lyckas skapa en känsla av att det är han som klarar att hålla samman nationen.

LENA HÖRNGREN

0