Kvalitet & Förnyelse

22
mar

En halv miljon till vinnaren av nya SveaPriset

svea_priset

SveaPriset blir i år ett innovationspris inom eHälsa. Den som har en riktigt bra idé, som kan öka egenmakten eller förbättra säkerheten inom vård och omsorg har chans att vinna 500 000 kronor för att genomföra sitt projekt.
– Vi efterlyser förslag som kan erbjuda nyskapande och innovativa lösningar på två av de största utmaningarna för svensk vård och omsorg, säger Daniel Forslund, som är chefsstrateg på innovationsmyndigheten VINNOVA, som är huvudfinansiär till priset.

Den som vill vara med och tävla om SveaPriset ställs inför två stora utmaningar. Den ena är att öka egenmakten för att svara upp mot kraven från patienter och brukare om service, delaktighet och valfrihet på egna villkor. Det andra är att förbättra säkerheten. Det behövs bättre beslutsstöd, rätt information och nya former för lärande för att minska misstagen inom vård och omsorg.

Det gäller för deltagarna att strunta i traditionerna och att ta till vara de möjligheter som finns i ny teknik och nya arbetssätt. Men det räcker inte med bara djärva idéer. Sådana har det varit gott om inom eHälso-området, men alltför mycket har stannat på idéstadiet. Den här gången hoppas Daniel Forslund att det blir mer än ord.

– Om man inte för sin idé i mål är det ingen innovation, konstaterar han. Prissumman kommer därför gå till att pröva, validera och införa lösningen så att den ger nytta för både individen och samhället.

I den beskrivning, som är första steget i kampen om SveaPriset, ingår därför att tala om hur genomförandet av idén ska gå till. Andra punkter är att tala om vilket problem idén ska lösa, på vad sätt den är nydanande, vilka förbättringar den medför för brukarna, hur personalen får stöd och hur kostnaderna påverkas. I nästa steg granskas de inlämnande projekten av en expertgrupp. Tre går vidare och ett blir vinnare på Kvalitetsmässans invigningsgala.

Vinnarens utses av en jury där representanter för de organisationer som står bakom priset ingår. Juryns ordförande är statssekreterare Karin Johansson på Socialdepartementet. Övriga är Göran Stiernstedt, SKL, Annika Strandhäll, Vision, Sineva Ribeiro, Vårdförbudet, Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarna, Anna Lefevre Skjöldebrand, Swedish Medtech, Daniel Forslund, Vinnova, Erik Höglund, Socialstyrelsen, Lars Pettersson, Famna, Måns Rosén, SBU, Thony Björk, Sveriges Farmacevtförbund, Thorbjörn Larsson, Vårdalstiftelsen, Kerstin Lidman, Föreningen Sveriges Socialchefer, Heidi Stensmyren, Läkarförbundet, Andreas Uhmeier, Almi, Sven Wiberg, Kvalitetsmässan samt kanslirådet Henrik Moberg, som är juryns sekreterare.

LENA HÖRNGREN

0