Kvalitet & Förnyelse

18
apr

Sveriges KvalitetsKommun 2013 blir…

hakan_sorman

SKL:s vd Håkan Sörman

Startfältet för Sveriges KvalitetsKommun 2013 har halverats. Av de 14 som anmält sig återstår nu 7 nominerade. Det är Eskilstuna, Hammarö, Piteå, Skellefteå, Upplands Väsby, Västerås och Örebro. Det är kommuner från olika delar av landet, av olika storlek och med olika politiskt styre, men en sak förenar:

– Det är kommuner som jobbar väldigt medvetet med att utveckla kvaliteten i verksamheten, säger SKL:s vd Håkan Sörman, som också är ordförande i den jury som slutligt avgör vilken kommun som får gå upp på GöteborgsOperans scen och ta emot priset den 19 november.

Det finns många kommunpriser men Håkan Sörman tycker att Sveriges KvalitetsKommun har en särställning genom att det inte handlar om tyckande utan att bedömningen bygger på en noggrann genomgång av resultat, kvalitetsmått och ekonomi. Något han tror inte bara har betydelse för de deltagande kommunerna.

– Priset bidrar till att mobilisera i kvalitetsfrågorna, säger Håkan Sörman.

De sju nominerade kommunerna ska nu granskas ytterligare främst när det gäller resultat och ekonomi. Vinnaren utses därefter av en jury där företrädare för parterna bakom priset ingår. Det är förutom Håkan Sörman ordförandena Annelie Nordström, Kommunal, Göran Arrius, Saco, och Annika Strandhäll, Vision, samt direktör Peter Nygårds, Swedbank och professor Rolf Solli, Högskolan i Borås.

Här följer lite mer information om de nominerade kommunerna och deras kvalitetsarbete:

Eskilstuna
Röd grönt styrd sörmländsk pendlar- och industrikommun, som sakta men säkert närmar sig 100 000 invånare. Ser den lyckade balansgången mellan ordning och reda och modet att våga som sin främsta framgångsfaktor. 

Hammarö
En av landets till ytan minsta kommuner där befolkningen växer tack vare vattennära bostäder och närheten till Karlstad. Styrs av Alliansen tillsammans med MP. Viljan att jämföra sig med andra för att ständigt utvecklas och bli bättre, ses som den främsta styrkan i kvalitetsarbetet.

Piteå
S-styrd Norrbottenskommun med drygt 41 000 invånare präglad av handel, turism och trähantering.  Goda förutsättningar för innovation och verksamhetsutveckling samt ett nära samarbete mellan politiker och tjänstemän är några av kännetecknen för kvalitetsarbetet.

Skellefteå
S-styrd Västerbottenskommun som förknippas med hockey och guld och nu lyckats kombinera detta i ett SM-guld. Tydligt medborgarfokus i kombination med  tjänstegarantier och ständigt förbättringsarbete ser man som sina främsta styrkor.

Upplands Väsby
Borgerligt styrd förortskommun till Stockholm som vid förra Kvalitetsmässan blev Sveriges IT-kommun. Har som mål att lämna verksamhets- och förvaltarkulturen för att bli en kundstyrd serviceleverantör med väsbyborna i centrum. 

Västerås
Västmanländsk teknik- och handelsstad som med 140 000 invånare är störst av de nominerade. Alltid bästa möjliga möte är parollen. Samverkan internt och externt anser man bidrar till att man blir innovativa och framgångsrika.

Örebro
Universitets- och industristad på Närkeslätten, som sedan omvalet 2011 styrs av den ovanliga kombinationen Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.  Kvalitetsarbete präglas av strävan att förenkla, förnya och förbättra för att skapa mervärde för medborgarna.

 

 LENA HÖRNGREN

0