Kvalitet & Förnyelse

21
maj

Bäst när det gäller

magdalena_forsberg

Hon ger sig inte och är bäst när det gäller. Det visade Magdalena Forsberg många gånger under sin aktiva tid. Nu har hon visat det igen i Mästarnas Mästare där hon blev slutsegrare efter hård kamp i finalen mot simhopparen Anna Lindberg och cyklisten Bernt Johansson. På Kvalitetsmässan finns chans att höra henne prata om viljans kraft.

– Jättekul, det hade jag inte väntat mig. Men det var ju tävling och då vill man ju gärna vinna även så här efter karriären, sa Magdalena Forsberg när hon som första kvinna vunnit den fula men eftertraktade pokalen. En seger som mera berodde på att hon var snabbare än Anna Lindberg på att lägga pussel än på att hon var pricksäker i armborstskytte.

På Magdalena Forsbergs meritlista finns sedan tidigare sex VM-guld, lika många World cup-vinster, två OS-brons och fyra Jerringpris En sådan segerlista kommer inte av sig själv. Det krävs hårt arbete och det särskilda psyke som ibland kallas vinnarskalle.

– Man är målinriktad, envis och har viljan att kämpa ända fram, är Magdalena Forsbergs beskrivning av vad som karakteriserar en vinnarskalle.

Att hon fortfarande har den viljan var uppenbart redan i näst sista avsnittet av Mästarnas Mästare där en av grenarna var att sitta på huk så länge som möjligt med benen i 90 graders vinkel. Det var den gren Magdalena Forsberg tyckte var tävlingens tuffaste. Hon var beredd att ge upp efter två minuter, men höll ut i nästan 13 på ren och skär vilja. Eller snarare ovilja att ge sig.  Det gick tack vare att hon hela tiden satte upp delmål, att klara en minut till och en till. En annan strategi var att fokusera på annat än det allt mer plågsamma nuet, på bergen i bakgrunden och på barnen därhemma.

– Jag tänkte att när jag nu är borta så länge från dem på grund av det här ska jag göra något bra av det, säger hon.

Och bra blev det ju verkligen, trots att hon i finalen var underläge efter första hinderbanan. Men sen blev det jaktstart och som Magdalena Forsberg själv konstaterade:

– Jaktstarter är min grej.

Något man lugnt kan säga när man har tagit tre VM-guld i jaktstart. Seger blev det trots en lårskada i en skämttävling med programledaren Micke Leijnegard.

– Det är tur att man inte är sån som knäcks av motgång, var Magdalena Forsbergs kommentar till detta.

Den attityden har hon fått visa tidigare. Inte ens en vinnarskalle vinner jämt. Magdalena Forsberg fick till exempel åka hem från OS i Nagano 1998 utan medaljer, vilket var en stor besvikelse både för henne och för svenska folket som blivit vana att se henne som en given vinnare varje gång hon ställde upp. Efteråt har hon sagt att hon kände sig som en landsförrädare. Aldrig mer ett OS sa hon då, men som tur var stod hon inte fast vid det uttalandet. Efter OS i Salt Lake City 2002 kunde hon åka hem med dubbla bronsmedaljer.

– Man måste lära sig av motgångar och våga titta på vad det beror på och ge sig på det igen, är Magdalena Forsbergs lärdom.

Även segrar måste hanteras klokt. Självklart ska man glädja sig åt vinsten, men det gäller att inte bli nöjd.

– Nästa tävling börjar när man går över mållinjen, konstaterar hon.

En annan lärdom av åren som aktiv är att det inte räcker att vilja vinna. Än viktigare är viljan att förbereda sig för att vinna. Det är betydligt svårare, men utan den viljan stannar segrarna oftast på drömstadiet. Lärdomarna från idrotten kan tillämpas även på andra arenor i livet. Magdalena Forsberg är idag en populär föreläsare och medverkar på Kvalitetsmässan på ett seminarium med titeln Viljan i mitt huvud, som handlar om vilken mental inställning som krävs för att orka ända fram och om hur man kan lära av misslyckanden.

Det är nu elva år sedan Magdalena Forsberg sa adjö till elitidrotten. Liksom så mycket annat behärskar hon också konsten att sluta snyggt och i tid. Hon hade bestämt sig två år tidigare att 2002 skulle hon börja ett nytt liv. Hon gick inte i mål avstannande.

– Det blev som en extra tändvätska att hålla motivationen uppe och vara bra hela vägen, säger hon.

Idag lever Magdalena Forsberg ett omväxlande och tidvis hektiskt liv med familjen utanför Sundsvall som bas. Kontakten med idrotten har hon kvar. Förutom föreläsningar jobbar hon också för Hello Sweden, som är en mötesplats mellan idrott och näringsliv för att stötta unga lovande idrottstalanger. Hon syns också som expertkommentator i SVT och börjat med skogsbruk sedan hon tog över föräldrarnas skogsfastighet.

Få idrottare har varit så folkkära som Magdalena Forsberg. Fyra Jerringpris talar sitt tydliga språk. De många segrarna och det breda leendet är en del av förklaringen.

– Och så är det nog att jag är så himla vanlig att man kan identifiera sig med mig, säger hon.

Dock är hon en ovanligt stark tävlingsmänniska, vilket hon än en gång bevisat genom att bli Mästarnas Mästare.

 

LENA HÖRNGREN

0