Kvalitet & Förnyelse

12
jun

Allt går att förändra

schlingmann

Per Schlingmann, föreläsare

Förändring har alltid varit ett ledord för Per Schlingmann, som kommit att personifiera omvandlingen av Moderaterna från det gamla skattesänkarpartiet till det nya arbetarpartiet. Hans senaste förändring gäller den egna verksamheten. Sedan den 1 mars finns han inte längre i politikens hetluft utan i det egna företaget Per Schlingmann AB där han ägnar sig åt skrivande och föreläsningar samt åt rådgivning om kommunikation och PR. Han har samlat sina tankar kring förändringsarbete i boken Sitt aldrig still, som kommer ut i höst. En av hans grundtankar är att allt går att förändra.

– Om man kan förändra ett hundraårigt konservativt parti i grunden kan allt förändras.

En annan grundtanke är att förändringsarbete aldrig blir färdigt.

– Moderaternas förändring har bara börjat, de har stora utmaningar kvar.

Det arbetet kommer Per Schlingmann inte att delta aktivt i. Politiken kommer han att följa från åskådarbänken. Han lär bli en mycket engagerad åskådare och förväntar sig en spännande match.

– Redan när regeringen presenterat sin höstbudget och oppositionen sina skuggbudgetar kommer vi att hamna i ett valrörelseläge, tror han.

Alla partier och alla tänkbara konstellationer står inför utmaningar. Dessutom finns EU-valet där som en osäkerhetsfaktor om vilken påverkan det får på det nationella valet. Kommer väljarna att bestämma sig tidigare och står de fast vid sitt val i september? Ingen vet. Dessutom finns osäkerheten om alla riksdagspartier lyckas klara fyraprocents-spärren. Det vore inte konstigt om någon i det läget kontaktar en av Sveriges skickligaste politiska strateger.

– Om Göran Hägglund ringer skulle jag svara på hans frågor, men inte ge mig in i någon officiell rådgivarroll, är Per Schlingmanns svar på denna hypotetiska fråga.

Samma sak om någon av de andra alliansledarna hör av sig, däremot skulle Jimmie Åkesson och Stefan Löfven få nobben. Det beror inte bara på att konsulten Per Schlingmann värnar om det egna varumärket, utan i minst lika hög grad på att han inte ser politik och kommunikation enbart som teknikaliteter. Framgång förutsätter engagemang.

– För att en förändring ska vara framgångsrik måste den vara på riktigt.

Om människor känner att det är på riktigt kommer de att vilja vara med. Han är övertygad om att de företag och organisationer som blir framgångsrika i framtiden är de som vågar förändras. De som inte vill stå still. Vilka krav det ställer på ledarskapet ska Per Schlingmann tala om på ett av Kvalitetsmässans seminarier.

– Grundläggande är att man vågar vara självkritisk och se sig själv från ett utifrånperspektiv, säger Per Schlingmann.

Sedan måste man också ha modet att dra konsekvenserna av det man ser och ha uthålligheten att genomföra det som behöver göras. Motkrafter kommer att finnas och då gäller det att bekämpa längtan att vara älskade av alla. Det går inte i alla lägen. Däremot bör man sträva efter att vinna respekt hos alla. Skulle man misslyckas går det inte att skylla på förändringsobenägna medarbetare.

– Det är ledarskapet som är avgörande, säger Per Schlingmann.

Liksom så många andra har han politiskt ledarskap som måndagsnöje genom den danska tv-serien Borgen. Dansk politik är på många sätt annorlunda och även en del annat känns främmande för den som upplevt politiken inifrån.

– Man lägger orimligt stor vikt vid spinndoktorerna och relationen mellan politik och media verkar närmare än här, säger denna före detta spinndoktor och mediehanterare.

 

LENA HÖRNGREN

 

 

0