Kvalitet & Förnyelse

12
jun

Dålig stämning på Kvalitetsmässan

ozz

Özz Nujen, stå upp-komiker

”Alltid i opposition”. Så beskriver stå upp-komikern Özz Nujen sin position. Kanske är det därför han är så populär i alla läger. Hans enmansshow Dålig stämning har gått för fulla hus och mottagits med stående ovationer i hela landet. Nyligen sändes den i SVT en lördag på bästa sändningstid och hyllades från höger till vänster.

”Kul och tänkvärt”, skrev kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber på Twitter. ”Lysande”, var vänsterpartisten Lars Ohlys omdöme.

Özz Nujens egen förklaring till populariteten är att han säger det han tycker och tänker utan förbehåll:

– Det är allmänmänskligt och därför känner folk igen sig, oavsett ålder, bakgrund eller politisk hemvist.

Dålig stämning, som Özz Nujen kommer att göra delar av på Kvalitetsmässan, är 90 minuter standup i rasande tempo. Han skämtar om högt och lågt, om svensk konflikträdsla och om kurdisk hederskultur, om kungar och om sig själv.  Folk skrattar så att ögonen tåras. Men han får dem också att tystna och nästan gråta på riktigt när han berättar om sin barndom och om flykten till Sverige. Denna blandning har blivit en succé, lite till hans egen förvåning.

– Jag var fruktansvärt nervös inför premiären. Rutinen spelar ingen roll, men vet aldrig om det fungerar hos publiken och man är aldrig bättre än sitt senaste gigg, säger Özz Nujen, som varit professionell ståuppare sedan 2000 och tillhör veteranerna i branschen.

Özz Nujen kom som åttaåring till Sverige 1983. Familjen bodde i Rinkeby som han tyckte var en otroligt vacker plats. Han tvivlar på att dagens nyanlända flyktingbarn ser det på samma vis.

– Vårt Sverige är annorlunda nu, det går inte att jämföra med det land min familj kom till, säger han.

Det han ser som den viktigaste förändringen är att det idag inte finns någon strävan att minska klasskillnaderna. Tvärtom tycker Özz Nujen att politiken sedan länge går ut på att skillnaderna ska öka. Han tycker att klassperspektivet bland annat märks i reaktionerna på upploppen i Husby och i andra Stockholmsförorter. Han jämför med bråken vid matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården, där polisinsatserna kostade ungefär lika mycket.

– I båda fallen handlade det om arga unga män, men ingen läxade upp fotbollshuliganernas svenska föräldrar, konstaterar han.

En del av ansvaret för dessa skillnader i synsätt lägger han på journalisterna, som har sitt klassperspektiv. Liksom riksdagsledamöterna bor de sällan i de utsatta områdena och ser integration som invandrarnas problem. Vi- och dom-perspektivet är påtagligt.

– Journalister talar om mångfald, men lever i enfald, säger han.

Det han ser gör att Özz Nujen tycker att vi lever i ”en läskig tid”. Samtidigt tycker han att det är en hoppingivande tid. Han tror att folk kommer att säga ifrån och organisera sig för en förändring. Men räkna inte med Özz Nujen som ledare för denna nya folkrörelse.

– Jag gör det jag gör och är stolt över det, säger han utifrån sin självpåtagna roll som ständigt oppositionell oavsett vem som har makten.

Den 24 juli får han chansen att dela med sig av sina funderingar till sommarlediga svenskar. Då är han sommarpratare. Det blir för andra gången, vilket om något visar hur etablerad han är i det offentliga samtalet. Hans tema blir Varför.

– Det är ett ord vi borde använda oftare för att ifrågasätta oss själva, säger Özz Nujen.

Efter sommaren ger han sig ut på en ny turné. Den här gången till 19 städer tillsammans med den kontroversielle amerikanske ståupparen Pablo Francisco.

LENA HÖRNGREN

0