Kvalitet & Förnyelse

27
aug

Inget är omöjligt

Pär Johansson, Glada Hudik-teatern,

Pär Johansson, Glada Hudik-teatern

Det är nu 17 år sedan Pär Johansson drog igång Glada Hudik-teatern. Då var det inte många som trodde på idén att utvecklingsstörda skulle stå på scen med en professionell inramning. Idag är Glada Hudik en framgångssaga både i nöjes- och i omsorgsbranschen. Pär Johansson jobbar oförtrutet vidare med det han tror på: Att visa på att inget är omöjligt och på människors lika värde.

– Så länge jag brinner för det här kommer jag att fortsätta, säger han.

Just nu känns det som han kan fortsätta i 20 år till. Glada Hudiks sommarläger har gett ny energi och man är i full färd med att repetera Trollkarlen från Oz. Premiären äger rum i Hudiksvall den 12 februari och sedan ger de sig ut på Sverigeturné. Precis som med Elvis-föreställningen som sågs av över 170 000 personer.

– Vi kommer att göra en modern Trollkarlen från Oz där vi tolkar personerna på vårt sätt, säger Pär Johansson.

Här får publiken möta elaka häxor, goda féer, en homosexuell fågelskrämma och gubbar av plåt som sörjer sina förlorade hjärtan. Pär Johansson står för regi och manus, som bygger på L. Frank Baums roman. Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe har gjort musiken.

Nyligen var det också premiär på den andra långfilmen om och med Glada Hudik-teatern i regi av Lena Koppel. Den heter Hur många kramar finns det i världen och blandar berättelsen om en cynisk reklamfotograf som återvänder till sin barndomsbygd med dokumentärinslag där teaterns medlemmar berättar sina livshistorier. Recensionerna var blandade, men filmen ligger på biotoppen.

– Det är en feel good-historia som tilltalar folks känslor, är Pär Johanssons förklaring till publikframgången.

Att Pär Johansson själv är bra på att väcka känslor vet alla som hört honom föreläsa. Han är övertygad om det är så man får folk att lyssna och förstå och därmed att fundera över sina fördomar.  För sådana finns, och kommer alltid att finnas, mot dem som på något vis är avvikande. Då handlar det inte bara om utvecklingsstörda utan också om till exempel de människor som kommit till Sverige från andra länder.

Pär Johansson vill lyfta integrationsfrågan generellt och önskar ett starkare politiskt engagemang. Och då inte bara i ord utan också i handling.

– Vi måste ta kamp för olikhet eftersom olikhet skapar ett dynamiskt samhälle, är hans övertygelse.

Framgångarna för Glada Hudik-teatern, som är en del av LSS-verksamheten i Hudiksvalls kommun, har inspirerat andra som jobbar med omsorg och daglig verksamhet för utvecklingsstörda. Vid ett seminarium på Kvalitetsmässan med rubriken Inget är omöjligt berättar Pär Johansson om sitt arbete med Glada Hudik-teatern. Dessutom medverkar Yvonne Boberg från Upplands Väsby där man 2011 drog i gång Sveriges enda melodifestival för personer med funktionsnedsättning. Arrangemanget har blivit årligen återkommande och lockade i år 13 artister och 1 200 åhörare. Den tredje medverkande är Cajsa Frasman, som är habiliteringsassistent i Hässleholm där deltagarna på Klockareverkstadens dagcenter dokumenterar sin vardag i blogg-form under rubriken Vi vill synas.

LENA HÖRNGREN

0