Kvalitet & Förnyelse

27
aug

Mitt mest lyckade misslyckande

Ola Skinnarmo, äventyrare.

Ola Skinnarmo, äventyrare.

När vi får kontakt med Ola Skinnarmo är han på väg till dagis för att hämta sin son. Expedition Vega 2013 är ett avslutat kapitel och äventyraren är tillbaka i vardagen igen. Utan att ha påträffat Adolf Erik Nordenskiölds skepp Vega utanför Grönlands kust. Det mesta talar för att skeppet har krossats av isberg.

– Nu är det Svenssonliv som gäller, säger han utan att låta alltför besviken.

”Mitt mest lyckade misslyckande” är Ola Skinnarmos egen beskrivning av expeditionen. Man misslyckades visserligen med att hitta Vega, som gick till botten 1903 efter en fastfrysning och ett misslyckat försök att spränga loss det ur isen. Det gamla valfångstfartyget ägdes då av en skotsk redare. Men expeditionen lyckades med en hel del annat. Forskarna har fått fram nya data. Man har haft en fin sommar i den storslagna grönländska naturen.

– Man kan inte alltid lyckas, det största misslyckandet hade varit om vi inte ens försökt.

Den 18 juni seglade Explorer of Sweden iväg från Lilla Bommen i Göteborg mot ön Upernavik utanför Grönland. En seglats på 3 000 sjömil eller 5 000 kilometer, som tog en och en halv månad. Där blev expeditionen fulltalig och man kunde bege sig till den plats där Vega uppges ha sjunkit. Till sin hjälp i sökandet hade man bland annat AUV, en torpedliknande obemannad undervattenfarkost, som programmeras att gå ner på botten och söka av upplagda rutter. Ett ovärderligt hjälpmedel som gjorde att man kunde söka av 320 miljoner kvadratmeter i den starkt kuperade undervattensterrängen.

– Tyvärr hittade vi inte skeppet utan bara sten och återigen sten, konstaterar Ola Skinnarmo.

När expeditionen avbröts hade 97 procent av den yta man föresatt sig att leta på sökts av. Dessutom hade det blivit tekniska problem med AUV-utrustningen. Beslutet var alltså ganska lätt att fatta även om det naturligtvis var en besvikelse att inte hitta skeppet.

– Tyvärr måste vi nog konstatera att Vega är borta, säger Ola Skinnarmo.

På frågan om det blir några fler Vegaexpeditioner svarar han:

– Knappast, men man ska aldrig säga aldrig.

I så fall blir det med ett annat fartyg än Explorer of Sweden som Ola Skinnarmo också använde när han seglade i Nordenskiölds och Vegas spår genom Nordostpassagen 2009.  Båten fick en ny ägare i Nuuk på Grönland och ska nu användas i turisttrafik i Antarktis. Ola Skinnarmo är rätt osentimental inför detta avsked.

– Det är dags att gå vidare, säger han.

För hans del väntar nu en höst fylld av föreläsningar. Många vill höra om hans äventyr. På meritlistan har han, förutom Nordostpassagen, bland annat att han var förste svensk på såväl Sydpolen som Nordpolen. Inte minst är många nyfikna vad som driver honom att utsätta sig för de risker det innebär att ta sig till platser som få har besökt.

– Jag är nyfiken och envis och vill leva livet fullt ut, är det korta svaret om drivkrafterna.

Den som hör honom föreläsa får ett längre svar. På Kvalitetsmässan ska Ola Skinnarmo också tala om att överskrida gränser och om konsten att lösa det omöjliga.

– Ensam är stark men tillsammans med andra blir vi oövervinneliga, är en av lärdomarna han gjort under sina expeditioner. Så småningom blir det kanske en ny, men just nu ligger fokus på familj, på föreläsningar och på företaget, som ger andra möjlighet att komma till spännande resmål.

LENA HÖRNGREN

0