Kvalitet & Förnyelse

25
sep

Management by trevlig

filippa2

Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Allmänheten känner nog fortfarande Filippa Reinfeldt mest som före detta hustru till statsministern. Att hon har ett tungt eget politiskt mandat glöms lätt bort. Men som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm har hon ett av de tyngsta politiska uppdragen i landet med ansvar för en budget på 48 miljarder och närmare 40 000 anställda. Filippa Reinfeldt är också moderaternas talesperson i sjukvårdsfrågor och känner väl till den kommunala världen från sin tid som ordförande i kommunstyrelsen i Täby.

Som ledare beskrivs hon som charmig och motiverande men hon vet vad hon vill och ser till att saker blir gjorda. Hon har också fått kritik, inte minst för att hon är alltför osynlig och inte tar debatten. På Kvalitetsmässan medverkar Filippa Reinfeldt i ett seminarium med rubriken Ledarskapets faktor X tillsammans med två andra tunga kvinnliga ledare inom svensk sjukvård Apoteket AB:s Ann Carlsson, och Marianne Dicander Alexandersson, som är vd på GlobalHealth Partner. Moderator är Britt-Marie Mattsson, förstereporter på GP.

Inför seminariet har Kvalitet & Förnyelse fått tillfälle att via mail fråga Filippa Reinfeldt om hennes syn på ledarskap. Här ger hon besked om varför hon vill leda med trevlighet, om sin politiska förebild och hennes råd till unga politiker i nomineringstider.

När du var föremål för tidningen Chefs chefstest var rubriken ”Management by trevlig”. Vad säger du om den beskrivningen? Vilka ord skulle du själv använda för att sammanfatta ditt ledarskap?

Jag hoppas kunna leda på det sättet. Det passar mig och ger bra resultat. Det viktigaste är att man som ledare hela tiden kan analysera vad som behöver förbättras. Men också att kunna skilja på stort och smått, att hålla undan skvaller och struntprat och att skratta åt misstag – åtminstone efteråt. Allt behöver inte vara gravallvarligt även om det är viktiga frågor man arbetar med

Finns det en risk att kvinnliga ledare fastnar i en trevlighetsfälla?

Jag ser inte på trevlighet på det sättet. Jag tror att alla gör ett bättre jobb om man trivs ihop, då åstadkommer man mer. Trivs man så vågar man ge mer av sin potential och kan bidra mer kreativt på en arbetsplats.

Vad tycker du utmärker ett gott politiskt ledarskap?

Jag tror att det är samma idéer som gäller oavsett om det är politiskt eller annat ledarskap. Det handlar om att kunna få alla att jobba i samma riktning och att de du arbetar med tillåts växa i sina roller. Ett tips jag har gett till andra är att börja prata med medarbetarna; det är vi ihop som ska göra jobbet. Sitt inte kvar sent varje dag, då tror medarbetarna att de också måste göra det. Våga visa att du kan göra fel, visa förtroende och delegera.

Politiskt ledarskap ställer speciella krav eftersom det ska balanseras mot tjänstemännens professionella ledarskap. Hur hanterar du den balansgången?

Samma svar som ovan.

 Har du några förebilder som ledare? Har du någon mentor som betytt mycket för dig?

Gun Hellsvik är en person som jag lärt mig av och som har påverkat mig. Men jag har inte haft någon mentor på det sättet. Jag tror att man tar intryck av alla människor man möter och arbetar med.

Nu är det nomineringstider inför valet 2014. Vilket är ditt råd till unga människor som vill ge sig in i politiken?

Jag tror att alla som söker politiskt förtroende behöver ställa sig frågan på vilket sätt de vill vara med och förändra samhället till det bättre.  Väljer man att göra det gäller det att vara påläst, ta in mycket kunskap, lyssna och våga diskutera för att lära sig.

Har du någonsin lockats av att använda din ledarförmåga inom andra områden än politiken?

Det finns mycket som är spännande, och kanske det som är mest intressant och angeläget just nu handlar om hur finansieringen av det gemensamma ska se ut i framtiden då färre ska klara av att försörja välfärden för fler.

Detta är en fråga som diskuteras i ett annat seminarium där Filippa Reinfeldt medverkar under Kvalitetsmässan. Det ingår i PolitikerDagarna och har rubriken Hur formar vi framtidens välfärd? Ett samtal där teorier om styrning, organisation och innovation kopplas till dagens verklighet. Övriga medverkande är professor Mats Bergman, Södertörns högskola samt professor Claes-Fredrik Helgesson och professor Vivian Vimarlund, Linköpings universitet. Moderatorer är Andreas Bergström från tankesmedjan FORES, och Lena Svensson, SKL.

 

LENA HÖRNGREN

0