Kvalitet & Förnyelse

25
sep

Stjärnglans på Kvalitetsmässan

mede

Petra Mede, mästare i gala-lederi

Om någon förtjänar titeln Svensk mästare i gala-lederi är det Petra Mede. Redan innan Eurovisionfinalen i Malmö i våras hade hon en diger meritlista som bland annat innehåller dubbla Guldbaggegalor, QX-galan och svenska Eurovisionfinalen 2009. Den 19 november leder hon för andra gången invigningsgalan på Kvalitetsmässan.

Ingen gala är den andra lik, men för den som leder det hela finns det en sak som förenar:

– Man måste vara förberedd inte minst för att hitta balansen mellan roligt och allvarligt.  Och ju mer förberedd man är desto mer kan man improvisera, säger Petra Mede.

Som det proffs hon är säger hon också att anspänningen är densamma oavsett publikens storlek. Men, medger hon, visst var Eurovisionfinalen speciell, både vad gäller antalet åskådare, resurser, uppbackning, och det kanske mest synliga, klänningarna. Petra Mede nog rätt ensam i det här landet om att ha fått klänningar uppsydda åt sig av den franske designern Jean-Paul Gaultier.

– Jag hade hoppats på att få behålla någon av dem, men tyvärr tillhör de SVT, så det blir inte Gaultier på Kvalitetsmässan, säger hon.

Förutom klänningarna är det hon minns mest från finalsändningarna i Malmö öppningen på den första semifinalen när hon kom åkandes upp ur ett hål i scenen.

– Jag fick sitta där med mina manuskort och vänta 7-8 minuter innan jag kom in och hade gott om tid att tänka: nu är det bara mig själv det här hänger på, vilket var rätt läskigt, minns hon.

Det gick bra, liksom allt annat under dessa intensiva dagar. Petra Mede fick massor av beröm för sina insatser. Inte bara i Sverige utan också i europeiska medier. Hon hade fullständig kontroll, dribblade mellan språken och utstrålade stark självkänsla. På frågan var denna självkänsla kommer ifrån hittar hon en överraskande likhet mellan sig själv och prins Daniel:

– I en intervju inför sin 40-årsdag sa han att han från sina föräldrar fått känslan att jag duger, det är samma med mig, annars är vi inte alls lika prinsen och jag.

Föräldrarnas betydelse är något att tänka på nu när hon själv är mamma till åtta månader gamla Adeline, som fanns med i kulisserna i Malmö. Adeline är också skälet till att Petra Mede varit rätt osynlig efter Eurovision. Men hon har inte varit overksam utan har gjort sin första filmroll. Det är i Colin Nutleys kommande film Medicinen, en dramakomedi med Helena Bergström i huvudrollen som tidskriftsjournalisten Johanna. Hennes liv är rätt dystert när hon tar ett extraknäck som försöksperson för ett piller, som förändrar hennes liv på ett dramatiskt sätt. I rollistan finns förutom Petra Mede också Maria Lundqvist, Katarina Ewerlöf, Cecilia Forss och Maria Montazami. Filmen får premiär någon gång nästa år.

Petra Mede hamnade i komikerfacket av en slump. Hon gick stenhårt in för att bli dansare, men en svår ryggskada i 20-årsålern satte stopp för de planerna. Efter flera år av arbetslöshet tog en kompis med henne till en stand up-tävling, som hon vann, vilket var starten på en karriär som inte kan beskrivas som annat än lysande. Även om det är roligt att vara rolig kan hon ibland känna en längtan efter att göra något med mera allvar. Hittills har de planerna inte kunnat förverkligas.

– Men jag tar min uppgift som galaledare på största allvar och ser fram emot Kvalitetsmässan. Målet är att göra det ännu bättre än 2009 då jag var rätt grön, försäkrar hon.

LENA HÖRNGREN

0