Kvalitet & Förnyelse

29
okt

Gör dig förstådd

eline

Elaine Eksvärd, retorikexpert

I den växande skaran av retorikexperter är Elaine Eksvärd en av de flitigast anlitade. Hennes förstaval när hon blir ombedd att nämna en skicklig svensk retoriker är Hans Rosling, vilket kanske inte är särskilt överraskande. Om man kan trollbinda ett auditorium genom att dra statistik om läget i världen är man tveklöst en god talare. Hennes andra namn är däremot inte lika självklart.

– Leif G W Persson, han gör egentligen allt fel men det blir rätt eftersom han får folk att lyssna, säger hon.

Det handlar ju om att fånga lyssnarna, oavsett om man är en estradör som talar inför tusen personer eller en mellanchef som håller ett vanligt veckomöte på jobbet. Ska man lyckas med det finns det ett absolut krav, enligt Elaine Eksvärd:

– Man måste vara autentisk.

Herrar Rosling och Persson kan luta sig mot ålder, erfarenhet och sina professorstitlar. Men om lyssnarna inte uppfattade att de var sig själva och trodde på vad de sa skulle ingen lyssna i alla fall. Alla kan inte nå deras klass, men det går att lära sig att bli en bättre talare. Elaine Eksvärd lever på att förmedla den kunskapen sedan hon för snart tio år sedan tog en fil kand-examen i retorik på Södertörns högskola.

Ung och orädd klev hon fram på höga klackar och förespråkade en modern retorik. En retorik som var mer anpassad till konferensrum än till talarstolar och där mottot var: Gör dig inte smart – gör dig förstådd. Åtskilliga var skeptiska, men i takt med att åren gått och teve-framträdandena lagts på rad har skepsisen försvunnit.

– Jag tog inte på mig offerkoftan utan jabbade tillbaka verbalt med glimten i ögat, beskriver Elaine Eksvärd sin strategi för att hantera skeptikerna.

Det hade knappast räckt om det inte visat sig att hon visste vad hon talade om och kunde praktiskt tillämpa sina retorikkunskaper. Idag kan hon dessutom visa på att hon skrivit tre böcker, Den första Härskarteknik – den fula vägen till makt kom ut 2008 och har sålt i 90 000 exemplar. Även det ämnet har Elaine Eksvärd moderniserat genom att inte se den ur genusperspektiv. Härskarteknik är något alla utsatts för och sannolikt också utövat, medvetet eller omedvetet. Men människor hanterar sådan maktutövning olika. En del låter det bara rinna av sig. Andra tar illa vid sig.

– Ta reda på varför en person sa si eller så genom att fråga ”Vad menar du”. Då visar det sig kanske att han menat något helt annat eller också visar det sig att han är en idiot och då vet du det, är hennes tips för hur man bemöter härskarteknik.

Inför SVT:s senaste partiledardebatt sa Elaine Eksvärd att hon hoppades på mer hetta och engagemang. Så blev det också, vilket glädjer henne:

– Det var jättehärligt, det är så tråkigt när politikerna uppträder som robotar som levererar floskelord.

Sannolikt var tonläget i partiledardebatten en föraning av den stundande valrörelsen. Elaine Eksvärd tror att debatten blir het och att politikerna tar till allt mer knep för att nå fram med sitt budskap. Tårtan som miljöpartisten Gustaf Fridolin hade med sig upp i riksdagens talarstol för att illustrera regeringes skattesänkningar är ett aktuellt exempel. Men det har också sina risker att vara alltför uttänkt och strategisk.

– Åhörarna måste märka att budskapet kommer från hjärtat. Om man säger att man är ledsen duger det inte att låta som en nyhetsuppläsare, säger Elaine Eksvärd.

På Kvalitetsmässan håller hon ett seminarium med rubriken Tänd gnistan, som handlar om hur man som ledare kan förbättra sin karisma och därmed sin förmåga att få organisationen att prestera bättre.

LENA HÖRNGREN

0