Kvalitet & Förnyelse

29
okt

Konsten att leda

sarah

Sarah McPhee, vd SPP och utsedd till Årets chef 2013

Att vara kvinna och utlandsfödd är sällan en fördel i karriären. Men Sarah McPhee har använt sin olikhet på ett positivt sätt. Sedan december 2008 är hon vd för livbolaget SPP. I våras utsågs hon till Årets chef. En utnämning Sarah McPhee är oerhört stolt över, men som också förpliktar.

– Kraven höjs och man får vara mer självrannsakande när man blivit en symbol för gott ledarskap, säger hon.

Motiveringen till varför hon fick priset inleds med ordet lekfull, som inte är vad som traditionellt förknippas med direktörer i finanssektorn.

– Jag använder mig av humor och tar inte mig själv på så stort allvar utan kan skratta åt mig själv, är hennes förklaring till att ordet finns med.

I den fortsatta motiveringen talas om mer traditionella chefsegenskaper och förmågor, till exempel att hon är värderingsstyrd, innovativ, reflekterande och tydlig med vart hon och företaget är på väg. De tre ord hon själv använder för att beskriva sitt ledarskap är:

– Energisk, målinriktad och människoorienterad.

Lekfullheten har hennes ledningsgrupp fått prova på. Sarah McPhee har inte varit rädd att för att pröva okonventionella grepp när hon jobbat med teambildning. Körsång, revy och en intern Let’s dance-tävling mitt under brinnande finanskris där medarbetarna fick sätta betyg på hur dansanta deras chefer var. Det är också ett sätt att visa att man inte tar sig själv så mycket på allvar. Det måste finnas utrymme för skratt i vardagen även om man ser seriöst på uppgiften.

– Det går inte att hela tiden gå och tänka på att vi ska förvalta 170 miljarder och har ansvar för 700 000 människors pensioner, då blir det för tungt, säger Sarah McPhee.

Sarah McPhee är född i USA och kom till Sverige 1981. Då var hennes examen från Stanforduniversitet ingen merit.  Här är det Handelshögskolan i Stockholm som räknas. Hon sökte sig dit och fick språket och kontakterna. I början av karriären försökte hon anpassa sig till den rådande normen. Efter tio år insåg hon att det var en omöjlig uppgift och började följa sina egna värderingar. Då tog karriären fart på allvar.

– Olikhet uppskattas om det kombineras med kompetens och självförtroende, säger hon.

Sarah McPhee påstår inte att det varit enkelt och det är inget man åstadkommer på egen hand. Det krävs chefer och mentorer som stöttar. Men hon tror att det kan vara en väg till framgång. Inte bara för kvinnor utan också för yngre män som inte känner sig hemma i den traditionella chefsrollen. Denna strategi ger också en annan vinst: Man mår bättre om man inte förställer sig utan är sig själv.

– Att må bra är en förutsättning för att bli en bra ledare, ingen följer en människa som inte mår bra, säger Sarah McPhee.

Inte minst kvinnor har svårt att unna sig sådant som får dem att må bra. De sitter fast i duktighetsfällan och ska bevisa för sig själva och andra hur mycket de klarar av.

– Jag bokar in min må bra-tid, oavsett om det handlar om träning, teater eller möten med vänner. Det är en del av jobbet, säger Sarah McPhee.

Därmed är det en del av Konsten att leda, vilket är rubriken på det seminarium på Kvalitetsmässa där Sarah McPhee talar om sin syn på ledarskap.

LENA HÖRNGREN

0