Kvalitet & Förnyelse

29
okt

Sverige kan bli bättre

sverige_kan_bli_battre

Den 19 november öppnas Svenska Mässans dörrar för Kvalitetsmässan 2013. Under tre dagar kommer tusentals besökare från hela landet att samlas i Göteborg för att lära mer om verksamhets- och samhällsutveckling. Till detta lärande bidrar över 200 seminarier och 150 utställare samt inte minst det deltagarna lär av varandra. Temat för i år är ”Sverige kan bli bättre”.

– Det handlar om Sveriges utveckling, men också om den personliga utvecklingen för dem som har uppdrag som ledare. Det går hand i hand, säger Kvalitetsmässans direktör Sven Wiberg.

Nytt för i år är att mässbesökarna kommer att erbjudas ett betydligt mer omfattande program. Förutom det utställarna bjuder på i sina montrar och de öppna seminarierna och utfrågningarna är även invignings- och avslutningsprogrammen öppna för alla. Vid invigningen leder Britt-Marie Mattsson ett samtal om hur Sverige kan bli bättre där biståndsminister Hillevi Engström invigningstalar. Avslutningen går i jämställdhetens tecken. Då medverkar jämställdhetsminister Maria Arnholm och ståuppkomikern Özz Nujen.

Tio månader återstår till valet när mässan hålls. Fyra partiledare finns på plats, som en del av det öppna programmet. Tisdag talar Göran Hägglund (KD), onsdag Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) och avslutningsdagen Åsa Romson (MP).

Inte bara hälften av partiledarna utan också en stor del av regeringen finns på plats i Göteborg under mässdagarna. Bland annat den nyaste i skaran, arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, som medverkar vid ett seminarium om jobben och intervjuas av Pernilla Warberg under programpunkten Plats på scen där mässans medverkande avlöser varandra. Övriga ministrar på plats är socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, bostadminister Stefan Attefall, barn- och äldreminister Maria Larsson och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

En del av ministrarna kommer att synas på GöteborgsOperans scen under invigningsgalan när mässans fem utmärkelser traditionsenligt delas ut. Det är GötaPriset, SveaPriset, Sveriges IT-kommun, Sveriges KvalitetsKommun och Sveriges Modernaste Myndighet. Vid galan, som leds av Petra Mede, blir det underhållning framförd av fem melodifestivalvinnare samt smakprov från GöteborgsOperans uppsättning av La Cage aux Folles. Under onsdagens bankett är Lasse Kronér konferencier och Robert Gustafsson svarar för underhållningen.

Kvalitetsmässans seminarieprogram innehåller såväl det som är strikt matnyttigt för det egna jobbet och uppdraget som det som mera ger inspiration. Båda delarna lockar, bland seminarierna som är fem i topp finns såväl professor Lars Strannegårds föreläsning med rubriken ”Att leda för kvalitet” som retorikkonsulten Elaine Eksvärds tips om hur man utvecklar sin karisma. Andra publikdragande namn är Per Schlingmann, som numera titulerar sig kommunikationsexpert, programledaren och författaren Henrik Fexeus samt paret Lennart Lindén och Morgan Alling vars pass har den lockande rubriken Jobbigt på jobbet.

Arrangörer av Kvalitetsmässan är Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Svenskt Näringsliv och Institutet för Kvalitetsutveckling SIQ.

LENA HÖRNGREN

0