Kvalitet & Förnyelse

23
sep

Stort intresse för Götaprisvinnaren

stefan_liv

Staffan Flodin, Per Hanning samt Ann-Britt Lund, tar emot GötaPrisstatuett under prisceremonin på GötaborgsOperan.

I stort sett alla landets landsting har de senaste tio månaderna varit i kontakt med Landstinget i Värmland. Anledningen är den Götaprisbelönade processen för att förenkla anmälan, betalning och hantering av frikort på sjukhus och vårdcentraler.

– Flera landsting är på gång, men inga fler har ännu driftsatt hela processen, säger projektledare Staffan Flodin.

Intresset är lätt att förstå. Självbetjäningsterminalerna har inneburit lägre kostnader för landstinget och bättre service för patienterna. I stället för att ta en nummerlapp och köa kan värmlänningarna, om de vill, anmäla sig genom att knappa in sitt personnummer. Betalningen görs via faktura. Frikort och högkostnadsskydd hanteras via ett digitalt frikortssystem. Det här innebär minskad belastning för receptionisterna i kundservice som får mer tid för de patienter som behöver hjälp och stöd.

Värmland har sju terminaler i drift. Innan år 2015 är slut kommer det att vara ytterligare 25 terminaler. Utbyggnaden har inte gått riktigt så snabbt som man hoppats. Barnsjukdomar, som behövt rättas till, och praktiska problem med placeringar, har gjort att det tagit längre tid än beräknat.

– När man är först i spåret får man jobba med att testa prototyper i verkligheten för att hitta bra lösningar, konstaterar Staffan Flodin.

Något tvivel på att detta är rätt väg att gå finns däremot inte. Patienterna gillar systemet och protesterna har varit få. Ledning och politiker är stolta över att landstinget ligger i framkant och får nationell uppmärksamhet.

– GötaPriset har betytt mycket, i form av uppmärksamhet och kontakter, säger Staffan Flodin.

Både han och biträdande projektledaren Per Hanning jobbar nu vidare med att hitta nya lösningar som förbättrar för patienterna inom ramen för den värmländska satsningen Experio Lab, ett nationellt centrum för patientnära tjänsteinnovation. Bland annat driver man tillsammans med Landstinget Sörmland projektet Kroniskt engagerad för att förbättra för patienter med kroniska sjukdomar.

GötaPriset innebär inte bara ära och uppmärksamhet utan också 150 000 kronor. Pengarna ska värmlänningarna använda till ett seminarium för alla som på något vis varit engagerade i självbetjäningsprojektet. Det handlar om totalt 50-60 personer som jobbar inom framför allt IT, ekonomi och reception.

Det var lite av en slump att Landstinget Värmland gav sig in i kampen om GötaPriset 2013. Idag är Staffan Flodin glad att man kom med och det inte bara för att man vann.

– Det är nyttigt att samla tankarna och sätta ord på det man gör, säger han.

LENA HÖRNGREN

Fakta GötaPriset

GötaPriset delades ut första gången 1997.  Priset ges till förbättringsprojekt inom offentlig sektor som är nyskapande, kan visa på resultat och ger erfarenheter som andra kan ha nytta av.  Anmälan görs på www.gotapriset.se senast 13 december. Nominerade projekt får i nästa steg beskriva sitt arbete i form av en uppsats. Vinnaren utses av en jury där representanter för de arrangerande organisationerna ingår. 2013 deltog 241 projekt.

De partners som tillsammans med Kvalitetsmässan står bakom GötaPriset är Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Ledarna och SIQ. Samverkande förbund är Akademikerförbundet SSR, Jusek, ST, SYLF, Vision, Vårdförbundet och Vårdföretagarna.

Tidigare vinnare:
1997: Praktiskt kvalitetsarbete i klassrummet, Fässbergsgymnasiet, Mölndal.
1999: Offentliga marknader och brukarinflytande, Göteborgs universitet.
2001: Servicetrappan – när medborgarna bestämmer, Tullverket.
2003: Ta bort sängar för att ge plats till patienterna, Medicinkliniken vid Höglandssjukhuset i Eksjö.
2005: Quicc-projektet, ett kvalitetsprojekt i hjärtsjukvården, som genomförts i samarbete mellan Uppsala Clinical Research Center, Höglandssjukhuset i Eksjö och Centralsjukhuset i Karlstad.
2007: Projektet Klivet –om ungdomars väg ut ur arbetslöshet, Södertälje kommun.
2009: Den tredje åldern, Öjagårdens äldreboende, Piteå.
2011: IDA-projektet, Västerås stad.
2013 ABBA-projektet för minskat krångel i vården, Landstinget i Värmland.

0