Kvalitet & Förnyelse

28
aug

Fredrik Reinfeldt är tillbaka i offentligheten

fredrik_reinfeldt

Fredrik Reinfeldts sorti från svensk politik var snabb. För snabb menade kritikerna som tyckte att han var osynlig i den politiska turbulensen under hösten. Idag är han noga med att hålla distans till dagspolitiken men Fredrik Reinfeldt är inte längre osynlig. Hans 50-årsdag uppmärksammades genom intervjuer i många tidningar. Han sommarpratade i radions P1. Han medverkar i Michael Bindefelds höstsatsning i TV5, Fest hos Bindefeld. I september utkommer Halvvägs, hans egenhändigt skrivna bok om sin väg till politiken och om åren som statsminister. Inom ramen för sitt företag erbjuder han rådgivning och föreläsningar.

På Kvalitetsmässan finns tillfälle att höra Fredrik Reinfeldt föreläsa. Torsdag 5 november talar han under rubriken Ledarskap i förändring och samtalar med GP-journalisten Britt-Marie Mattsson. Kvalitet & Förnyelse fick tillfälle att ställa några frågor.

Varför har du valt titeln Halvvägs på din bok?

I en tid när sannolikheten att leva tills vi fyller 100 år stärks och jag därtill markerat behov av att de som kan och vill ska arbeta tills de fyller 75, markerar Halvvägs var jag befinner mig vid precis fyllda 50.

Vad ska man inte förvänta sig att få läsa om?

Bittra uppgörelser, det är inte en sådan bok.

Att vara föreläsare är en av dina nya roller. Vad är skillnaden mellan att hålla ett politiskt tal och att föreläsa?

När jag höll politiska tal representerade jag ett parti och framförde partiets syn. En föreläsning blir mer vad jag själv väljer att betona. Skillnaderna ska dock inte överdrivas.

Temat för ditt pass på Kvalitetsmässan är ledarskap för förändring. Vad präglar ett gott politiskt ledarskap? Hur skiljer det sig från andra typer av ledarskap?

Det goda politiska ledarskapet handlar om att väl förberedd med genomförbara förslag finna lösningar på de problem som väljare vill se åtgärdade. Ledarskap inom politiken gör ofta anspråk på att se och åtgärda globala och nationella problem, det skiljer ofta från företagsspecifikt ledarskap. Det finns dock många likheter i den meningen att allt ledarskap handlar om förmåga att leda andra och att vinna och upprätthålla förtroende.

Var och i vilken syssla skulle du vilja befinna dig i om tio år?

Jag har inte alla svaren idag. Jag fortsätter gärna i en samhällsgärning och att underlätta för människor att få växa av egen kraft.

LENA HÖRNGREN

0