Kvalitet & Förnyelse

13
okt

3 veckor kvar till Kvalitetsmässan 2015

km1

Den 3 november öppnas dörrarna till den fjortonde Kvalitetsmässan. Under tre dagar kommer runt 10 000 personer, varav 4 000 konferensdeltagare, att samlas för att lära mer och utbyta idéer om hur offentlig verksamhet kan bli bättre. Temat för i år är Svenska utmaningar och invigningstalare är statsminister Stefan Löfven.

– En del av Sveriges styrka genom åren har varit en väl fungerande offentlig sektor. Men att blicka bakåt löser inte framtidens utmaningar. Nya förutsättningar kräver nya lösningar, säger han i ett uttalande inför mässan.

Stefan Löfven är inte den ende partiledaren som är på plats under mässdagarna. Även Jan Björklund (FP), Gustav Fridolin (MP), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) samt Annie Lööfs vikarie Anders W Jonsson (C) talar vid öppna föreläsning från Stora Scenen.

En stor del av regeringen kommer att synas i mässvimlet under de tre dagar mässan pågår. Förutom Stefan Löfven är Ardalan Shekarabi, Gabriel Wikström, Mehmet Kaplan, Helene Hellmark Knutsson, Anders Ygeman, Kristina Persson, Magdalena Andersson och Ylva Johansson i Göteborg för att delta i seminarier inom sina respektive ansvarsområden.

Även många andra kända ansikten kommer att delta i mässans seminarier. Bland dem rutinerade veteraner från politik och näringsliv, till exempel Londons förre borgmästare Ken Livingstone, förre statsministern Fredrik Reinfeldt och förre SAS-chefen Jan Carlzon. Men här finns också unga nytänkare och innovatörer till exempel hjärnforskaren Katarina Gospic, entreprenören Claudia Olsson och retorikexperten Elaine Ekesvärd.

Mässan ger också en chans till information om läget i aktuella utredningar. Ilmar Reepalu, som utreder vinster i vården finns på plats, liksom Göran Gräslund, som är ordförande för Integritetskommissionen samt Annelie Nordström i egenskap av ordförande för regeringens arbetsgrupp Arbete i framtiden. Andra fackliga ledare som medverkar är Annika Elias från Ledarna, Veronica Magnusson, Vision, Sineva Ribeiro, Vårdförbundet, Heidi Stensmyren, Läkarförbundet, Göran Arrius, Saco, Eva Nordmark, TCO och Karl-Petter Thorwaldsson, LO.

Ett av mässans delarrangemang är PolitikerDagarna, där många tunga kommun-och landstingspolitiker medverkar. Till exempel SKL:s ordförande Lena Mikko (S), Anders Knape (M), som numera är andre vice ordförande, Norrköpings KS-ordförande Lars Stiernkvist (S), Norrköping och innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (FP), från Stockholms läns landsting. Övriga delarrangemang är Chef och Ledare, Skolkvalitén och Vårdkvalitén.

Kvalitetsmässan handlar inte bara om konferenser. En annan viktig del är fackmässan med 150 utställare. Här finns organisationer som SKL, små och stora företag som vänder sig till offentlig verksamhet, statliga myndigheter samt kommuner och landsting som vill visa upp sig som goda föredömen. Nytt för i år är att det inom ramen för fackmässan bjuds Öppet forum. Här kan mässdeltagarna delta utan kostnad i 30 minuters seminarier uppdelade på fyra teman: skola, vård och omsorg, ledarskap och utveckling samt samhälle.

Som vanligt delas fem utmärkelser ut: GötaPriset till bästa utvecklingsprojekt, SveaPriset, som belönar nytänkande inom eHälsa, Sveriges IT-kommun, Sveriges KvalitetsKommun och Sveriges Modernaste Myndighet. Utmärkelserna delas ut under Kvalitetsmässans invigningsgala på GöteborgsOperan den 3 november.

Kvalitetsmässan erbjuder också nöje och avkoppling. Vid invigningsgalan bjuds både musikal och opera. Bland artisterna finns Charlotte Perrelli och Anders Ekborg samt operasångaren Carolina Sandgren. Onsdagskvällens bankett inramas av humor och magi med Carl-Einar Häckner samt glitter och glamour med Alcazar.

Torsdag klockan 16.30 är allt över för den här gången. Avslutningstalare är finansminister Magdalena Andersson. Om två år är det dags igen.

LENA HÖRNGREN

 

 

Populäraste seminarierna:

  1. Ska det vara så svårt att förstå? Tvådelad kurs om kommunikation på jobbet med skådespelaren Pia Johansson och terapeuten Elisabeth Kuylenstierna.

  2. Ledarskap i förändring. Fredrik Reinfeldt om sin tid som statsminister.

  3. Kommunicera ditt ledarskap. Skådespelaren Sara Sommerfeld, röstpedagogen Sophie Tolstoy och ledarutvecklaren Lena Ahlström om hur man som chef kan använda de sceniska uttrycksmedlen.

  4. Ledaren som förändrade allt. Jan Carlzon om ledarskap nu och i framtiden.

  5. Analys en förutsättning för effektiv styrning. SKL och RKA (Rådet för kommunala analyser) presenterar modell för hur olika resultatmått ska analyseras med exempel från Borås och Oxelösund.

0