Kvalitet & Förnyelse

13
okt

Micael Dahlen vill få dig att tänka på DU-kapitalet

dahlen

Micael Dahlen, författare och professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Begreppet DU-kapital är sannolikt okänt för de flesta. Till och med för Google. En sökning ger en mängd träffar med olika varianter av ”söker du kapital”, men inget som förklarar vad just detta är för slags kapital. Gissningsvis blir det snart ändring på detta. Marknadsföringsprofessorn Micael Dahlen har gjort begreppet DU-kapital till sitt och det han talar om brukar låta tala om sig även i andra sammanhang.

– Du är ditt främsta kapital. Det som kan göra dig lycklig och som skyddar dig mot robotstressen, nu när robotarna sägs hota vartannat jobb, säger Micael Dahlen.

Hur man bäst ska förvalta detta kapital är han lite förtegen om. Den som vill veta får komma och lyssna på hans föreläsning på Kvalitetsmässan. Klart är dock att det handlar om att förvalta de egenskaper som gör oss unika.

– Allt det där som skolan lärde oss att gömma och glömma för att vi skulle passa in. Men när maskinerna tar över minskar behovet av att passa in, säger Micael Dahlen.

Det brukar talas om personliga varumärken när det gäller till exempel artister, författare och internationella föreläsare som Micael Dahlen men nu handlar varumärkesarbetet inte längre bara om sådana offentliga personer. Vi visar alla upp oss på Facebook, Instagram och andra sociala medier. Fasaden putsas för att vi ska framstå i positiv dager. Men det är ingen idé att försöka bli en ny Pewdiepie eller Blondinbella för att ta några av de mest framgångsrika.

– Det gäller att bli den bästa versionen av sig själv, säger Micael Dahlen.

Han skrattar åt jämförelsen mellan DU-kapitalet och SAF:s Satsa på dig själv-paroller från 1980-talet. Tiderna förändras och ingenting är längre som förut. Paradoxerna är många och gör att det kan vara svårt att orientera sig. Dagens unga är på många sätt smartare än tidigare generationers, men skolresultaten sjunker i internationella jämförelser. Arbetslösheten går inte ner fast konjunkturen går upp. Om konjunkturen nu går upp, ingenting är riktigt säkert.

Micael Dahlen ser förändringarna tydligt på Handelshögskolan där han studerat, disputerat och varit professor sedan 2008. När han var student hade många sin karriärväg utstakad. De visste vad de ville bli och var de ville jobba. Med examen från Handels i bagaget kunde de oftast ta sig dit de ville. Idag är det annorlunda. Arbetsmarknaden är internationell och konkurrensen hårdare. En anställning efter utbildningen är ingen självklarhet. Det är varken säkert att man vill ha eller att man får det en gång så självklara fasta jobbet.

– Alla måste vara egna företagare, kanske i kombination med att man pluggar eller har en anställning, tror Micael Dahlen.

Handelsstudenter har alltid alternativ, men alla går ju inte på Handels och tur är det, tycker Micael Dahlen. Olikhet är viktigt och de nya förutsättningarna behöver inte vara ett problem för dem som står utanför. Micael Dahlen ser det som en demokratisering. Fler kan få chansen, inte bara de som gått prestigefyllda utbildningar.

– Se på Pewdiepie, han har inte gått Handels, säger han.

Men hur går det då med det sociala kapitalet, som välfärdsstaten förvaltat, om alla ska investera i sig själva och bli sitt bästa jag? Det enkla svaret på den frågan är nog: Det blir annorlunda.

– Ingen annan kommer att fixa saker och ting åt oss. Vi får klara det själva, på egen hand eller tillsammans med andra, säger Micael Dahlen.

Den som vill veta mer om DU-kapitalet och hur det bäst förvaltas har chansen den 4 november då Micael Dahlen föreläser på Kvalitetsmässan.

LENA HÖRNGREN

Fotnot: Pewdiepie heter egentligen Felix Kjellberg. En 26-årig göteborgare som blivit mångmiljonär på att kommentera datorspel på Youtube. Hans videoklipp har totalt visats över 10 miljarder gånger och han har nu över 39 miljoner prenumeranter på sina klipp. Blondinbella heter Isabella Löwengrip Spångberg.  Hon började blogga 2005 som 14-åring och är idag även entreprenör, författare och designer. Nyligen bytte hon bloggportal. För detta fick hon, enligt egen utsago, ”ett gäng miljoner”.

0