Kvalitet & Förnyelse

16
Nov

Många vinster med valfri patientmat

gota

Medelhavskyckling, västkustsallad, ugnspannkaka och storfavoriten, köttbullar är fyra av de 28 måltidsalternativ patienter på sjukhus i Landstinget Västmanland och Uppsala län kan välja mellan till lunch och middag varje dag. Denna valfrihet är ett resultat av projektet Framtidens patientmat, som belönats med GötaPriset, Kvalitetsmässans pris för bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierad verksamhet.

”Med den ökande patientnöjdheten och effektivare produktionen har landstingen fått dubbla vinster. Matsvinnet har gått från 25 till 4 procent vilket ger minskad klimatpåverkan samtidigt som man har fått lägre kostnader”, lyder en del av motiveringen till priset.

På frågan vad som är styrkan med projektet svarar Kristina Lönn, förvaltningschef vid Kost som är en gemensam enhet för de båda landstingen:

– Att patienternas valfrihet ökat.

Verksamhetschef Marcus Jonasson, som är upphovsman till arbetssättet, säger:

– Att det gett resultat på flera områden.

Idén fick han i samband med en kick-off för den nationella benchmarkingen av patientmat. De goda exempel som redovisades visade att matlådor är det system som ger minst svinn, brickdukning ger bäst servicenivå och buffé ger högst nöjd kund-index. Marcus Jonasson ville hitta en modell som kombinerade alla dess fördelar.

Resultatet blev ett 20 rätters à la carte-system, som senare har utökats med åtta salladsalternativ, och ett nytt arbetssätt för tillagningen. Förändringen genomfördes på sex månader och drog i gång i september 2014. Kristina Lönn och Marcus Jonasson beskriver ett smidigt förändringsarbete, som underlättades av att Sveaköket i Västerås, där maten lagas, redan hade cookchill-metoden.

– Vi mötte inget motstånd. Vi jobbade med detta internt inom Kost och när vi presenterade förslaget möttes den av jubel både bland politiker och på vårdavdelningarna, säger Marcus Jonasson.

Framtidens patientmat fungerar i korthet så här: Vid varje sängplats finns inplastade menyer, där de olika alternativen presenteras. Förutom huvudrätten kan patienten också välja tillbehör i form av potatis, pasta, ris eller bulgur. De kan också välja mellan olika varma grönsaker, såser och efterrätter. Personalen samlar in valen och matar in dem i kostdatasystemet.

Måltiden dukas upp på brickor. Den valda maträtten läggs upp på tallrik efter en speciell mall för att se så god ut som möjligt. Såsskålen ställs på tallriken. Grönsaker och efterrätt står bredvid. Färdigdukade brickor sätts i matvagnar som förvars svalt. När det blir matdags värms maten på vårdavdelningarna.

Maten lagas traditionsenligt i ugn, gryta och på stekbord. Därefter förpackas den portionsvis i engångsförpackningar och kyls snabbt ned. Förpackningarna fylls med livsmedelsgas, vilket ger 14 dagars hållbarhetstid. Detta är en av förklaringarna till det kraftigt minskade svinnet.

– Tidigare måste vi laga med marginal och fick slänga det som blev över. Nu kan vi plocka undan det som inte går åt och använda det en annan dag, säger Marcus Jonsson.

Att patienterna fått fler rätt att välja mellan har inneburit färre rätter att laga i köket. Tidigare hade man olika rätter lunch och middag på ett treveckors-schema. Det innebar 168 rätter att hålla reda på att jämföra med dagens 28. På så vis har antalet tillagningsdagar kunnat minskas från sex till fyra och tre tjänster sparats in i köket. Även personalen i disken kunde minskas något samtidigt som man fick öka med en halv årsarbetare i dukningen. Totalt innebär det en besparing på 1,6 miljoner per år i personalkostnader.

Andra poster på modellens pluskonto är betydligt större inslag av ekologiska råvaror och nöjdare patienter, i synnerhet när det gäller matens utseende och smak. Dessutom blir transporterna ut till övriga sjukhus färre

Intresset från andra landsting är redan stort. GötaPriset lär öka nyfikenheten ytterligare. Kristina Lönn och Marcus Jonsson är övertygade om att den här modellen inte bara fungerar inom sjukvården.

– Vi har fått mycket respons från äldrevården i Västmanland, säger Marcus Jonasson på frågan om vad som kan bli nästa steg.

GötaPriset delades ut vid Kvalitetsmässans invigningsgala på GöteborgsOperan av SVT:s tidigare vd Eva Hamilton. Förutom äran får vinnaren en glasskulptur och 150 000 kronor.

LENA HÖRNGREN

 

Motiveringen till priset lyder:

”GötaPriset 2015 tilldelas Framtidens patientmat, ett samverkansprojekt mellan Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län. Med kunden i fokus har landstingen ökat valfriheten och skapat ett system där patienterna får välja mellan 20 rätter vid varje måltid. Med den ökande patientnöjdheten och effektivare produktionen har landstingen fått dubbla vinster. Matsvinnet har gått från 25 till 4 procent vilket ger minskad klimatpåverkan samtidigt som man har fått lägre kostnader. Juryn ser dessutom med fördel att projektet kan användas i andra offentliga verksamheter.”

0