Kvalitet & Förnyelse

22
sep

Fortsatt utveckling för vinnaren av GötaPriset 2015

 

gota_22

Framtidens patientmat vann GötaPriset 2015. Men det är inte det enda pris Västmanlands- och Uppsalalandstingens Kostsamverkan fått. Hemsidan är rena prisskåpet.  Där finns Quality Innovation of the Year för både Sverige och Europa, Landstinget Västmanlands miljöpris och förstaplatsen på revisionsföretaget EY:s ranking av Sveriges bästa patientmat. Vad är förklaringen?

– Vår modell ger högre kundnöjdhet, bättre ekonomi och mindre svinn, säger verksamhetschef Marcus Jonasson, med den kaxighet man kan kosta på sig med en sådan meritlista.

För patienterna innebär det prisbelönta arbetssättet att de själva väljer vad de vill ha för mat. I början fanns det 20 rätter att väja på. Idag har patienterna på Västmanlands tre sjukhus och på Akademiska sjukhuset 45 alternativ. Eftersom det numera också är fritt val av komponenter till varje rätt finns det i prakten tusentals möjliga kombinationer.

– Den som vill ha grönpepparsås till sina köttbullar kan få det och vill man ha kokt potatis i stället för potatismos går det bra, exemplifierar Marcus Jonasson.

På varje sängbord finns en inplastad meny. Precis som på en kinesrestaurang har varje rätt ett nummer, som personalen matar in i kostsystemet. Maten lagas på traditionellt sätt och förpackas portionsvis i engångsförpackningar, som snabbt kyls ner och fylls med livsmedelsgas. Det ger 14 dagars hållbarhet, vilket förklarar det minskade svinnet.  En annan förklaring är att man inte behöver laga med marginal för att maten ska räcka. Varje portion har sin mottagare. Den valda maten dukas upp på brickor, som förvaras svalt. När det är matdags värms den på vårdavdelningarna.

Tidigare hade Sveaköket i Västerås ett rullande treveckorsschema. Då hade man 168 rätter att laga. Nu är det 45, vilket innebär en avsevärd effektivisering. Faktum är att 45 faktiskt också är effektivare än 20.

– Tidigare hade vi rullande önskerätter för att ge variationer för patienter inom till exempel psykiatrin som ligger inne länge. Med 45 rätter ges variation för alla och vi kan effektivisera i köket och minska kostnaderna, säger Marcus Jonasson.

Än så länge är Sveaköket ensamt om det här arbetssättet och det logistiksystem som är en förutsättning. Sannolikt får man efterföljare. Intresset för modellen är stort och studiebesöken många. Man för också långtgående diskussioner med äldreomsorgen i Västerås om att införa modellen där. Marcus Jonasson är övertygad om att de gamla skulle uppleva det som en enorm kvalitetshöjning att kunna få den mat de vill ha i stället för att äta den mat som lagats till alla.

– Vi ser också möjligheter att skicka mat till fler sjukhus om förslaget om en storregion för Svealand genomförs 2019, säger han.

Marcus Jonasson beskriver införandet som ett snabbt och tämligen problemfritt förändringsarbete. Man gick från idé till genomförande på ett halvår utan större motstånd från vare sig politiker eller personal. Både de som jobbade i köket och på vårdavdelningarna var med på idén. Han tror att förklaringen är att man var väl förberedda.

– Vi hade gått igenom vilka motargument vi kunde tänkas möta och kunde svara direkt, säger han.

Nu jobbar man vidare på att förbättra systemet bland annat för att bli mer flexibel. Den som är van att äta sin lunch klockan ett ska kunna göra det på sjukhuset också. Patienter som är på undersökningar och missar mattider ska också kunna få god mat. Digitalisering av beställningarna så att det kan göras direkt in i systemet undersöks också.

 

Marcus Jonasson tycker att GötaPriset och andra utmärkelser är viktiga som ett externt erkännande av värdet i det arbete som gjorts.

– Folk lyssnar på ett annat sätt och genomslagskraften blir större, säger han.

LENA HÖRNGREN

 

Fakta Götapriset

GötaPriset delades ut första gången 1997. Priset ges till förbättringsprojekt inom offentlig sektor som är nyskapande, kan visa på resultat och ger erfarenheter som andra kan ha nytta av. För att delta i GötaPriset 2017 ska anmälan göras på www.gotapriset.se senast 13 december. Vinnaren utses av en jury där representanter för de arrangerande organisationerna ingår.

De senaste vinnarna:
2015 Framtidens patientmat

2013 ABBA-projektet för minskat krångel i vården, Landstinget i Värmland

2011: IDA-projektet, Västerås stad

2009: Den tredje åldern, Öjagårdens äldreboende, Piteå

2007: Projektet Klivet – om ungdomars väg ut ur arbetslöshet, Södertälje kommun.

 

 

 

0