Kvalitet & Förnyelse

22
sep

Utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun ger kvalitetstänkande i hela organisationen

kvalinge

Ingen Kävlingebesökare kan undgå att man har kommit till Sveriges KvalitetsKommun. Skyltar vid alla infarter talar om att kommunen vann utmärkelsen 2015. Jobbsökande får också veta att Kävlinge inte är vilken kommun som helst. Här är det Sveriges KvalitetsKommun som söker gatuingenjör, förskollärare och alla andra tjänster.

– Vi känner en oerhörd stolthet och tar varje chans att tala om det, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M).

Kävlinge fick priset med motiveringen att kommunen har ”en stark resultatkultur där tydliga mål hjälper verksamheterna att leverera tjänster med mycket hög kvalitet till kävlingeborna”. Byggstenarna i kvalitetsarbetet är samarbete, nätverk och dialog. Man håller hela tiden ett öga på ekonomin, men siffror är inte allt. Man diskuterar också hur verksamheterna ska utvecklas.

Intresset för Kävlinges kvalitetsarbete är stort. Den 15-16 september bjöd man in till Kvalitetsdagar för att vid ett 40-tal seminarier berätta om hur man jobbar i Kävlinge. Kommundirektör Mikael Persson ser det som att man nu fått 220 nya ambassadörer, varav 35 norrmän, som talar väl om Kävlinges kvalitetsarbete.

– Det som framför allt intresserade var hur vi kopplat samman styrning och ledning med värdegrund och förhållningssätt, säger han.

Kommunens värdegrundsledare fanns på plats. Inte bara för att fungera som seminarievärdar utan också för att kunna berätta om det vardagliga arbetet att ge kävlingeborna bra service.

Studiebesöken har varit många och fler kommer det att bli. Kävlinge ska ta till vara de möjligheter till kunskapsutbyte som utmärkelsen ger. Sådant tar tid men det är väl använd tid, tycker kommunens kvalitetsstrateg Pärnilla Ahnfors.

– Vi har lärt oss otroligt mycket genom att vi har fått del av andra kommuners erfarenheter när vi träffats, säger hon.

Kommunalrådet Pia Almström medger att det tar tid både att sträva efter att bli Sveriges KvalitetsKommun och att vara regerande mästare. Men även hon tycker att det är värt besväret.

– Det är en oerhörd resa där man lär sig mycket på vägen, även om man inte vinner eftersom man får ett helt annat kvalitetstänkande i hela organisationen, säger hon.

Pia Almström tycker att priset bidragit till att medarbetarna känner en större stolthet över att jobba i kommunen. Även bland medborgarna är medvetenheten stor om utmärkelsen. Omdömena är överlag positiva.

– Även om det förstås finns en och annan som vänder det mot oss och säger ”ska det här vara Sveriges KvalitetsKommun” när de har de har något att klaga på. Men det får man ta, säger hon.

Förutom att berätta vad man gjort funderar Kävlinge över nästa steg.

– Digitaliseringen är en av utmaningarna. Frågan är hur vi ska kunna utnyttja den i verksamhetsutvecklingen och för att bli en attraktiv arbetsgivare, säger Mikael Persson.

LENA HÖRNGREN

 

Fakta Sveriges KvalitetsKommun

Utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun ges till den kommun som vid en samlad bedömning bedöms ha lyckats bäst med att utveckla demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande. Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Kvalitetsmässan samt NCC, Swedbank, Saco och Vision. I juryn sitter representanter för parterna.

Tidigare vinnare är: 2013 Örebro, 2011 Kungsbacka, 2009 Stockholm, 2007 Lomma, 2005 Umeå och 2003 Botkyrka. Den som vill vara med att tävla om utmärkelsen 2017 ska anmäla sitt intresse senast 31 oktober 2016. Mer information finns på www.kvalitetsmassan.se.

 

 

0