Kvalitet & Förnyelse

9
maj

Vad är det för likhet mellan en elitskidåkare och en kommunchef?

– Båda har folks ögon på sig och måste vara bäst när det gäller, är svaret från Stig Wiklund, som väl känner till båda gruppernas förhållanden tack vare mer än 25 års jobb som mental tränare och inspiratör för såväl idrottsmän som chefer inom både privat och offentlig verksamhet.

Stig Wiklund var en av de första i Sverige som ägnade sig åt mental träning. Han lämnade jobbet som regionchef på LRF Västernorrland för att stötta idrottare. En av de första förfrågningarna kom från Sandvikens bandylag, som satsade på SM-guld. Stig Wiklund lovade att fixa det och höll sitt löfte. Idag, skulle han inte våga uttrycka sig lika tvärsäkert.

– Nu vet jag hur svårt det är, säger han.

Denna mer ödmjuka inställning ska inte tolkas som att han misstror sin modell. Tvärtom känner han sig allt mer säker på att en framgångsrik idrottare inte bara behöver fysisk utan också mental träning Inte bara för att kunna prestera när det gäller utan också för att hantera motgångar.

–Man måste vara förberedd på att det kommer att vara tungt ibland och lära sig att hantera sin prestationsångest, säger Stig Wiklund

Han tycker att den flumstämpel som fanns på mental träning i början är borta. Ett tecken på det är att det inte bara är idrottsutövare som är intresserade. Bland dem som vänt sig till Stig Wiklund för att få råd och stöd finns också skådespelare, chefer och politiker.

– Det är tufft för många idag och det blir tuffare och tuffare. Då är det bra att ha ett bollplank. Någon man kan fundera tillsammans med och som kan stötta och inspirera, säger han.

Inte minst beror den allt tuffare situationen på medierna. Oavsett om du är skidåkare eller kommunchef kan ett litet misstag snabbt få stor spridning. Sådant som det förr muttrades om vid kaffebord eller framför teven förr sprids nu snabbt via sociala medier.

– Både idrottare och politiker är utsatta vilket skapar frustration och gör att man funderar över om det är värt allt slit, säger Stig Wiklund, som själv varit fritidspolitiker.

Hans egen mentala träning sker för det mesta under promenaderna med de två hundarna hemma i Sundsvall. Och så motionerar han. Den gångna vintern var målet 100 mil på rullskidor och lika mycket på vanliga skidor. Det blev 125 respektive 116 mil. En anledning att fira. Stig Wiklund tycker att vi borde bli bättre på att fira uppnådda mål också utanför idrottens värld.

– Det är viktigt att inte bara pricka av utan att stanna upp, känna glädje och tänka efter vad det var som gjorde att det gick bra.

Stig Wiklund kan känna sig delaktig i 150 medaljer varav 30 guld. Många framgångsrika idrottare tackar Stig för att det gått så bra. Bland dem finns årets Vasaloppsvinnare Britta Johansson Norgren, nya unga skidstjärnan Frida Karlsson, skidskytten Helena Ekholm och travtränaren Robert Bergh.

Men framför allt är Stig Wiklund förknippad med skidåkaren Johan Olsson. De har samarbetat i med- och motgång sedan 2003 och dessutom skrivit böcker tillsammans. Så här sa Johan Olsson om betydelsen av mental träning i en intervju med Dagens Nyheter i samband med att deras andra bok Huvudrätt kom ut 2015:

”Det mentala är det som gör att jag kan lyfta alla kvaliteter som jag har. Jag har mycket lättare att nå mina mål, varje dag får en större effekt, därför når jag i slutändan längre än vad jag hade gjort utan mental träning.”

I Johan Olssons prisskåp finns bland annat dubbla bragdguld, dubbla OS-guld och dubbla VM-guld. Men nu har han bestämt sig för att det får vara nog. Den här säsongen var hans sista. Johan Olsson slutar med elitidrott för att bland annat ägna sig åt föreläsningar. På Kvalitetsmässan finns möjlighet att lyssna till Stig Wiklund och Johan Olsson som den 16 november talar om betydelsen av mental träning under rubriken Mental träning resulterade i 14 OS- och VM-medaljer.

LENA HÖRNGREN

 

 

 

0