Kvalitet & Förnyelse

19
jun

Digitaliseringen – hot och möjlighet för välfärden

Darja Isaksson syns och hörs. Hon syns där hon elegant svartklädd på höga klackar går mot riksdagshusets entré. Hon hörs när hon tar till orda i digitaliseringsdebatten. Hennes titel är strateg. I fjol utsåg Veckans affärer henne till årets mäktigaste opinionsbildare. Tvåa var Magdalena Andersson. Båda ingår i regeringens Nationella innovationsråd. Båda talar på Kvalitetsmässan.

Darja Isakssons budskap handlar om digital transformation. En omvandling som förändrar vårt samhälle i grunden och där människor, företag och organisationer som inte förmår anpassa sig riskerar att hamna utanför.

– Offentlig sektor ligger efter vilket kan bli ett hot mot välfärden, sa hon när hon nyligen talade vid ett seminarium för sjukvårdspolitiker i riksdagen.

Digitaliseringen förändrar vad vi litar på och hur vi förväntar oss att det ska vara. Som exempel tog hon Netflix, som revolutionerat våra tv-vanor. Idag är det ingen som anpassar middagsätande och träningstider till tv-tablån. Man ser vad man vill när man vill tack vare streamingtjänster.

– Ingen bransch är immun, konstaterar Darja Isaksson.

Hälso- och sjukvården är en av de branscher där förändringarna till följd av digitaliseringen bara är i början. Behovet av förändringar beror till en del på att vi lever längre. För att klara att ta hand om en allt äldre befolkning måste vården ta tekniken till hjälp.

– Nätdoktorer kanske bara kan ta hand om enklare åkommor, men gör det på ett sätt som är snabbare, billigare och bättre både för patienten och samhället, säger Darja Isaksson.

Hon tror också att teknik för självdiagnostisering kommer att bli allt vanligare. Som exempel nämnde hon en kamera med vars hjälp föräldrar kan ta bilder av barnets inneröra och skicka till doktorn för digital bedömning.

– Vem vill inte ha det i stället för att sitta i timmar i ett väntrum med andra snoriga barn, undrade Darja Isaksson retoriskt.

Undersökningar visar att patienter vill ha full tillgång till sina hälsodata. Vårdpersonal är tveksamma. De tycker inte att det här är information som man helt vill släppa ifrån sig kontrollen över. Darja Isaksson är övertygad om att utvecklingen kommer att gå patienternas väg.

Trenden är tydlig i flera branscher och över hela världen. Människor kräver att få del av teknik som gör att tillvaron fungerar bättre. Den bransch eller det företag som tror sig ha en så stark position att man inte behöver anpassa sig kommer snart att vara omsprunget av utvecklingen. En utveckling som drivs av konsumenternas krav och som kommer att ge oss effektivare, billigare och mer individualiserade tjänster.

Darja Isaksson befarar att Sveriges position i den digitaliserade världen inte är så stark som vi gärna vill tro. Nationsgränser spelar allt mindre roll. Det man inte hittar på hemmaplan söker man på annat håll.

– Med våra tio miljoner invånare är vi en stad i ett globalt perspektiv, säger hon.

Det svenska välståndet har byggts på stålet och skogen. Idag är det data som är råvaran, som utvecklas och förädlas. Det ställer krav på infrastruktur i form av bredband och på standardlösningar som gör att data kan flöda och kopplas ihop. Darja Isaksson tycker inte att vi är så bra på det området. Hon illustrerade Sveriges problem med en bild av silos på rad, som var och en sköter sitt utan kontakt med varandra. Ungefär som staten, kommunerna och landstingen/regionerna.

– Idag går all kunskap på tvären Vi kommer bara att bli framgångsrika och konkurrenskraftiga om vi samverkar, säger Darja Isaksson.

Darja Isaksson medverkar vid två av Kvalitetsmässans seminarier onsdagen den 15 november. Inom ramen för World Quality Day talar hon och Lars Sörqvist, docent vid KTH och vd för Sandholms Associates om Digitalisering – en möjliggörare för kvalitetsutveckling.  Hennes andra seminarium har rubriken Så kan artificiell intelligens vässa välfärden Där medverkar även Åsa Zetterberg, sektionschef vid SKL:s avdelning för digitalisering, Martin Lundqvist, partner McKinsey och Martin Andreasson (M), regionråd Västra Götalandsregionen. Moderator är Per Mosseby.

LENA HÖRNGREN

 

0