Kvalitet & Förnyelse

2
okt

Med siktet inställt på att bryta fossilberoendet

När Heidi Andersson var elva år och ännu inte hade blivit armbryterskan från Ensamheten med svenska folket drömde hon om att bli Greenpeace-aktivist och att hålla på med armbrytning på elitnivå. Idag är hon 36 år och hennes liv ligger rätt nära den drömmen. Heidi Andersson har efter avslutad karriär elva VM-guld och är tillsammans med maken, skidskytten Björn Ferry, hållbarhetsaktivist. Deras gemensamma mål är att vara fossilfria till år 2025.

– Vill man ha förändring måste man börja med sig själv, säger Heidi Andersson.

– Som idrottare är man van att sätta upp mål. Nu har hela världen som mål att minska fossilberoendet och det här är vårt bidrag, säger Björn Ferry.

Paret och sexårige sonen Dante bor i Storuman. Elitidrotten är ett avslutat kapitel men de idrottar fortfarande. Björn ägnar sig åt bordtennis. Heidi håller på med armbrytning för nöjes skull. Hon hjälper också till på armbrytningsgymnasiet i Storuman. Idag är de egenföretagare med mycket blandad verksamhet. Skogsbruk, tv-program, konsulteri och föreläsningar är några av ingredienserna i denna blandning. På Kvalitetsmässan kommer de att berätta om sin strävan efter ett fossilfritt liv.

Fossilfri innebär att familjen ska utesluta olja, kol och fossilgas. En ambition i linje med de utfästelser världens ledare gjort i Parisavtalet och något vi alla borde göra. Heidi Andersson och Björn Ferry går före för att inspirera andra.

Det kräver en del omställningar i vardagen, främst när det gäller resandet. Både Heidi och Björn har flugit och farit mycket under de aktiva åren. Nu är det slut med flygandet. Långresor görs med tåg. Går det inga tåg får det vara. Därför kommer Björn Ferry inte att vara expertkommentator när skidskyttet avgörs i OS 2018 i Pyeongchang i Sydkorea. Han kommer heller inte att ställa upp veteran-VM i bordtennis i Los Angeles nästa år.

– Har man ett mål duger det inte att bara prata, man får man ta konsekvenserna, säger Björn Ferry, som har siktet inställt på att ta tåget till veteran-VM i Budapest 2019.

Transporter kortare än fem kilometer görs med lastcykel. Trots att det är glest mellan laddningsstolparna i Västerbottens inland har paret numera en elbil.

– Det går men det kräver planering, På sommaren kan man köra 35 mil, på vintern 30 på en laddning. säger Heidi.

Varken Heidi eller Björn verkar tycka att deras val av livsstil är särskilt problemfyllt eller att det krävt stora uppoffringar. Efter tre år har det blivit en vana och en självklarhet.

– Att leva hållbart innebär ett gott liv i välfärd, inte bara för oss utan även för kommande generationer, säger Heidi.

Heidi Andersson och Björn Ferry har även efter karriärernas slut synts rätt flitigt i tv, främst i olika lek- och tävlingsprogram, som Mästarnas Mästare och Gladiatorerna, däremot nobbade de Let´s dance. I sommar har de spelat in en programserie om sitt klimatarbete. Den heter Storuman forever och beskriver hur de försöker få Storumanborna att bli mer klimatmedvetna. Hur det gick kan tittarna se i fem program som visas i SVT våren 2018.

Som hjälp på vägen mot ett mer hållbart levnadssätt kommer här några tips från Björn Ferry och Heidi Andersson:

• Börja mäta. På klimatkontot.se finns ett verktyg som ger en startpunkt så att du kan se var du befinner dig idag.
• Se över dina resor. Börja med semestern. Varför ska du resa så långt?
• Minska köttkonsumtionen med två tredjedelar. Vegetariskt är gott!
• Minska konsumtionen, sluta med slit och släng, köp begagnat.

 

LENA HÖRNGREN

0