Kvalitet & Förnyelse

27
okt

Vad händer på Kvalitetsmässan i år?

Den 14 november inviger finansminister Magdalena Andersson Kvalitetsmässan 2017. Under tre dagar samlas företrädare för offentlig verksamhet i Göteborg för att lära av varandra och av inspiratörer från andra samhällssektorer, för att belöna branschens bästa och för att utbyta idéer. Årets tema är Det nya Sverige mot bakgrund av de förändringar och utmaningar som landet står inför.

Kvalitetsmässan har sedan starten 1989 blivit den största och viktigaste mötesplatsen för alla som är intresserade av att utveckla verksamheten inom statlig, regional och kommunal verksamhet. I år väntas 4 000 utställningsbesökare och ytterligare drygt 4 000 konferensdeltagare till Svenska Mässan. På plats finns också över 150 utställare, bland dem stora och små företag som exempelvis byggjätten Skanska respektive Somna AB som säljer sömnhjälpmedel samt intresseorganisationer, myndigheter och kommuner.

Kvalitetsmässan kännetecknas av bredden på arrangemangen. Här kan man såväl delta i kvalificerade expertseminarier om ekonomi, digitalisering och ledarskap som att lyssna på inspirationsföreläsningar med kända idrottsmän och nöjesprofiler.

Förutom de seminarier som ingår i konferensprogrammet finns också Öppet Forum, där man utan kostnad kan få del av erfarenheter inom fyra teman: samhälle, skola och utbildning, vård och omsorg samt ledarskap och utveckling.

Till det öppna programmet hör även partiledartalen. Nye moderatledaren Ulf Kristersson är på plats liksom Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V) och Ebba Busch Thor (KD). En stor del av regeringen kommer också att synas i mässvimlet. På plats är inte bara invigningstalaren Magdalena Andersson och sektorns ”egen” minister, civilminister Ardalan Shekarabi utan även näringsminister Mikael Damberg, socialminister Annika Strandhäll, bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson och gymnasieminister Anna Ekström.

Intresset är stort även för en före detta minister. Tidigare finansministern Anders Borgs tal om världsekonomin med rubriken Risker, utmaningar och möjligheter är en av mässans mest efterfrågade programpunkter. Andra före detta ministrar som är på plats i nya roller är Anna-Karin Hatt, vd för Almega, Hillevi Engström, kommundirektör i Upplands-Väsby och Tobias Krantz, chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation.

Ett av Kvalitetsmässans delarrangemang är PolitikerDagarna, som är ett ledarskapsforum för förtroendevalda arrangerat i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). I samarbete med fackförbundet Vision arrangeras Chefen i fokus, ett seminariespår om det professionella ledarskapet i kommuner, landsting och regioner.

Som vanligt delas det också ut utmärkelser. Det sker vid invigningsgalan på GöteborgsOperan på tisdagskvällen. I publiken finns då företrädare för de 27 nominerade. Fem kommer att gå hem som vinnare av GötaPriset, SveaPriset, Sveriges DigitaliseringsKommun, Sveriges KvalitetsKommun eller Sveriges Modernaste Myndighet. Alla får lyssna till GöteborgsOperans sångare, musikalartisten Fred Johanson, sångerskan Edna Magnason och kvällens konferencier Maria Möller. Även på onsdagen bjuds på festligheter i form bankett med Robin Paulson som konferencier och med The Soul Company som underhållare.

Mässan avslutas på torsdagseftermiddagen. 2019 är det dags för den sextonde Kvalitetsmässan.

0