Kvalitet & Förnyelse

5
dec

Ed Miliband: Brexit handlar i första hand inte om EU

Brexit var inte i första hand en röst mot EU utan mot det politiska och ekonomiska systemet. De etablerade partierna måste ta lärdom och arbeta för reformer som innebär verklig förändring i människors liv.

Det var kärnan i budskapet från den tidigare Labour-ledaren Ed Miliband som avslutningstalade på Kvalitetsmässan. Ett tal som inte fick så många åhörare det hade förtjänat. Det befarade trafikkaoset i Göteborg till följd av EU-toppmötet hade fått många mässdeltagare att hoppa över avslutningen för att hinna med tåg och flyg hem.

Den 47-årige Ed Miliband lämnade partiledarskapet när Labour förlorade valet 2015. Han är idag parlamentsledamot för valkretsen Doncaster North i Yorkshire. En trakt där kolbrytningen länge var det som gav folk jobb. Idag finns inga gruvarbetare vare sig i Doncaster eller någon annanstans i Storbritannien.

– De boende i mitt distrikt tjänade på EU eftersom man som fattig region fick bidrag därifrån, ändå röstade 72 procent för Brexit, sa Ed Miliband.

Själv tillhörde han de 28 procent som ville att Storbritannien skulle vara kvar. Att Brexitsidan vann brukar förklaras med missnöje med invandringen, men Ed Miliband anser det vara en alltför ytlig analys. Invandringen fick bära skulden för allt det som människor ogillade.

Han illustrerade sin tes med ett samtal med en äldre dam i hans valkrets. Hennes snabba svar på varför hon röstat nej till EU var invandringen, men sen kom det som Ed Miliband anser vara det som vägde tyngst: Hon gillade inte hur samhället såg ut och ville ha en ny start för sina barnbarn. Då var Brexit den möjlighet hon såg.

– Många kände att ingen brydde sig om dem. De röstade mot systemet, inte mot EU, menade Ed Miliband.

I USA ledde samma stämningar till Trumps valseger. Den berodde inte på Hillary Clintons hantering av sina mejl, på FBI:s inhopp i valrörelsen eller andra vanliga förklaringar. Trump vann för att stora grupper i samhället ville ha en förändring.

– I grunden är detta ett missnöje med en marknadskapitalism som inte fungerar, med att stora grupper lämnas utanför och med att barnen får sämre livschanser än sina föräldrar, sa Ed Miliband.

Han var egentligen mest överraskad över att väljarnas reaktion inte kommit tidigare. Varningsklockorna har ringt en tid, men de etablerade partierna har inte lyssnat. Nu måste de styrande visa att de inser att det behövs förändring.

– Status quo är inget alternativ, var Ed Milibands bestämda uppfattning.

De lösningar som presenteras måste stå i proportion till storleken på de utmaningar samhällets står inför. På Ed Milibands lista över nödvändiga förändringar för i första hand Storbritannien finns grundtrygghet genom någon form av medborgarlön, en reglering av de stora teknikföretagens grepp över informationsflödet, förstärkt skydd för löntagare vid företagsnedläggningar, ett rättvisare skattesystem och åtgärder mot klimatförändringar.

Trots sitt tal om de stora problemen som kräver stora lösningar var Ed Miliband inte enbart pessimistisk. Han satte sitt hopp till den unga generationen som nu ger sig in i politiken. De som stöttat de gamla männen Jeremy Corbyn och Bernie Sanders, eftersom de uppfattar dem som några som de kan lita på.

– Det är viktigt för partierna att nu svara upp mot de ungas idealism och krav på förändring, sa han.

I det efterföljande samtalet med journalisten Britt-Marie Mattsson talade de bland annat om Brexitförhandlingarna. Ed Miliband, som inte vill att parlamentet ska riva upp folkomröstningsbeslutet, tycker att det bästa vore om man kunde hitta en lösning som innebär fortsatt nära relationer mellan Storbritannien och EU.

– Våra öden hänger samman framför allt när det gäller utrikespolitik och ekonomi, båda parter förlorar på om det inte blir en lösning.

LENA HÖRNGREN

 

 

 

 

 

 

0