Kvalitet & Förnyelse

5
dec

En summering av Kvalitetsmässan 2017

När den femtonde Kvalitetsmässan avslutades den 16 november hade 7 300 besökare räknats in. Det är ungefär lika många som tidigare år, trots att mässan i år påverkades av säkerhetsanordningarna kring EU-toppmötet.

– Vi hade hårt tryck från besökare på tisdag och onsdag, men under torsdag märkte vi att de blev något färre på grund av trafiksituationen och avspärrningarna kring Svenska Mässan, säger Henrik Edman, ansvarig för Kvalitetsmässan.

Konferensdelen av mässan med sina över 160 seminarier lockade i år 4 500 besökare, vilket är något fler än föregående gång. Kvalitetsmässan befäster därmed sin position som Europas största mässa för offentlig verksamhet.

Temat för årets mässa var Det nya Sverige och det ämne som dominerade var digitaliseringen och dess konsekvenser inom olika verksamhetsområden. Hälften av partiledarna fanns på plats: Ulf Kristersson, Ebba Busch-Thor, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. Finansminister Magdalena Andersson invigningstalade och tidigare Labourledaren Ed Miliband höll avslutningsföreläsningen.

Nytt för i år var streamade livesändningar från mässan. Många av de medverkade i seminarierna passerade ”Lennarts Hörna”, där de frågades ut av journalisten Lennart Persson. Ett axplock från intervjuerna finns att se på https://kvalitetsmassan.se/konferensen/talarfilmer/. Bland de som svarade på Lennart Perssons frågor fanns förutom partiledarna och finansministern även statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson, som kommenterade talen. Dessutom bland andra förre finansministern Anders Borg, skidåkaren Johan Olsson, professor emerita Bodil Jönsson, Carolina Klüft och vinnarna av mässans olika priser.

En annan nyhet var konceptytan ”Den smarta staden” där innovativa företag visade upp sina samhällslösningar och ett framtidsscenario där digitala lösningar kompletterar och utvecklar många av de tjänster som offentlig verksamhet ansvarar för idag.

Kvalitetsmässan hålls vartannat år och den 12-14 november 2019 är det åter dags för det offentliga Sverige att mötas i Göteborg.

LENA HÖRNGREN

0