Kramfors kommun framtidssäkrar morgondagens äldreomsorg
Ett förändringsarbete som leder till ökad kvalitet för den enskilde samtidigt som medarbetarnas arbetsmiljö förbättras och kommunen sparar in resurser, är det möjligt? Kramfors kommun svarar ja på den frågan.
Införandet av läkemedelsautomater bidrar till starka mervärden som framtidssäkrar morgondagens äldreomsorg på riktigt. Vår generositet i att delge våra erfarenheter och lärande exempel skapar förutsättningar för andra kommuner att lyckas.
David Wiklund, verksamhetsutvecklare välfärdsteknik och digitalisering, Kramfors kommun
Projekt Blickspårning. Vart fanns fokus?
Vart lägger man fokus på medan du pratar? Kan du i ditt ledarskap öka sannolikheten för att rikta fokuset på lyssnaren mot rätt saker? I Helsingborg Stad undersökte man detta med blickspårningsteknik.
Osama Abbas, perceptionsanalytiker och matematiklärare, Helsingborgs stad
JournalKoll
Granskning av journaler är en tidskrävande men viktig process för att säkerställa att vår dokumentation håller måttet i förhållande till patientsäkerhet och gällande krav. Med hjälp av RPA-teknik ville vi testa ett nytt arbetssätt där en robot undersöker förekomsten av obligatorisk dokumentation och kan uppmärksamma ansvariga på brister. Den kvalitetsgranskning som görs av tjänstepersoner blir mer effektiv och meningsfull då journalerna i högre grad är fullständiga.
Aziza Munke, medicinskt ansvarig sjuksköterska, vård- och omsorgsförvaltningen, Helsingborgs stad, Anna Lidén och Sanna Andersson, PS Provider.
Träna Hjärna – för en bättre hjärnhälsa
Träna Hjärna är ett gott exempel på kommunalt innovationsarbete som skapar värde och önskade effekter för invånare med hjälp av tvärsektoriell samverkan, struktur och engagemang hos hela styrkedjan med tydligt definierade roller och ansvar. Genom livsstilsprogrammet får målgruppen förbättrat minne, minskad upplevd ensamhet, bättre hälsa och välbefinnande. Självständigheten ökar och behov av mer omfattande insatser skjuts på framtiden.
Elin Larsson, samordnare för Träna Hjärna, Äldre- och förebyggande stöd, Lidingö stad
Utvecklingen av app för gravida
Kvinnohälsovården i Halland berättar om utvecklingen av regionens prisbelönta digitala föräldrautbildning i en app till alla blivande föräldrar. Om framgångar, utmaningar och verksamhetsutveckling.
Sara Bergstrand Karlsson, barnmorska och projektledare, Kvinnohälsovården region Halland
Så reducerades vårdkön från 1,5 år till ingen kö
Ett smartare arbetssätt har kapat köerna hos Aleris Sömnapné. Det här har gjort att mer än 1,5 års kö har jobbats bort. Utvecklingen av verksamheten har byggt på övertygelsen om att sömnapnévård av god kvalitet handlar om att coacha patienten genom vårdprocessen Med fokus på minskad variation och administration definierade Aleris en vårdprocess där ett vårdprocessystem flyttar patienten framåt i patientflödet samt bokar och övervakar varje steg.
Emil Lennartsson, IT och digitalisering och Natalie Klintenstedt, enhetschef Aleris Sömnapné.
Inhalationsvägledning på apotek
Det är vanligt att patienter med Astma och KOL använder sin inhalator på ett felaktigt sätt. Den farmaceutiska tjänsten Inhalationsvägledning är ett sätt att förbättra användningen av dessa läkemedel.
Fredrik Boström, chefsfarmaceut, Sveriges Apoteksförening
Funktion mot oegentligheter och fusk för tillit till välfärdssystemet
Funktionen mot oegentligheter och fusk vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm arbetar framgångsrikt för att säkra att invånarna möts av seriösa vårdgivare och stävja välfärdsbrott. Genom tät och innovativ samverkan över myndighets- och professionsgränser och datadriven analys har verksamheten stängt oseriösa verksamheter, stoppat läkemedelsrelaterad brottslighet och minskat felaktiga utbetalningar. Ytterst säkras tilliten till välfärdssystemet.
Linnéa Graaf, samordnare mot välfärdsbrott, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm