Narkotikahundar – En vårdmiljö fri från narkotika och gömda läkemedel ger en effektivare vård

Narkotikahundar – En vårdmiljö fri från narkotika och gömda läkemedel ger en effektivare vård

Substansbruk påverkar patientsäkerheten, risk för hot och våld, vårdtiderna, antal återinläggningar och arbetsmiljön. Verksamheten har narkotikahundar som kan söka både efter narkotika och läkemedel. Detta är långt mer effektivt än när medarbetare söker efter substanser. Narkotikahundarna har hittills genomfört 115 sök och gjort 45 fynd, både inom regionala, statliga och kommunala verksamheter. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är det första sjukhuset i Sverige med en narkotikahundenhet.

Marika Paldeak Broberg, projektledare, Hundenheten Rättspsykiatrin Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Jobb och delaktighet

Vad krävs för att vi, trots funktionsnedsättning, ska kunna utvecklas, bli delaktiga och hållbara i arbetslivet? När vi byter perspektiv får vi andra resultat. Hör Malin berätta om sina erfarenheter.

Malin Ludvigsson, Anna Karlsson, verksamhetsledare, Jonas Thomsson, Jimmy Westin och Rebecca Lindman Dahl, handledare Vi vill bidra.
Seminariearrangör: Vi vill bidra.

Reda – för samordning, struktur och info

Med appen Reda kan personer med funktionsvariation själva visa vem de är, vad de vill, hur de behöver ha sitt stöd på sitt sätt. Informationen finns där de är och går att dela med andra.

Lina Bjarnegård Carlsson är leg logoped och projektledare.
Seminariearrangör: Stiftelsen Bräcke diakoni

Hur jobbar vi på bästa sätt med organisationskulturen?

Forskning visar att medarbetare med goda förutsättningar att utföra och utveckla sin arbetsuppgifter mår bättre och skapar ett ökat värde för kunder och intressenter. Välkommen att lyssna till hur vår senaste forskning visar hur det kan göras i praktiken, passa på att ställa frågor!

Anders Fundin, Forskningsledare SIQ och professor vid MDU och Katarina Barter, Medlems - och nätverksansvarig SIQ
Seminariearrangör: SIQ

Att ge plats för eftertanke

Hur håller vi oss levande mitt i stress, sjukdom och död. Liv och död möts. Var finner vi livsmod och sällskap i mötet med våra patienter, kollegor och oss själva? Sjukhuskyrkan på Östra sjukhuset erbjuder samtalsgrupper för personal kring ”Att vara människa och professionell.” Biblioteket på Drottning Silvias barnsjukhus erbjuder barn och unga på sjukhuset Läsklubb; högläsning som naturligt kan öppna för livets frågor.

Gustaf Källvik, bibliotekarie på Lekterapi och bibliotek, Drottning Silvias barnsjukhus, Birgitta Fält, psykolog och Bertil Helander, präst Sjukhuskyrkan Östra sjukhuset.
Seminariearrangör: Svenska Kyrkan

Ingen ska behöva lägga sig hungrig

Matfattigdom blev ett av förra årets svenska nyord. Allt fler får svårt att få pengarna att räcka till det nödvändigaste som mat. Varje kväll finns det människor i vårt närområde som ofrivilligt lägger sig hungriga. Detta trots FN:s globala mål om att avskaffa hunger. Hur arbetar vi tillsammans för att lösa situationen?  

Susanne Rappmann, biskop Göteborgs stift, Jenny Broman, kommunalråd för Vänsterpartiet Göteborg och Marcus Herz, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet.
Seminariearrangör: Svenska Kyrkan