Åre tog emot GötaPriset 2017 för lyckad integration

Åre kommuns ”Integrationsarbete när hjärtat får vara med” tilldelades utmärkelsen GötaPriset 2017 under Kvalitetsmässan i Göteborg igår kväll. Kommunens framgångsrika integrationsarbete har bidragit till att 85 procent av Åres nyanlända de senaste två åren har kommit ut i egenförsörjning.

Totalt var det sex projekt som var slutnominerade till priset, som delades ut under Kvalitetsmässans invigningsgala på GöteborgsOperan på tisdagskvällen. Dessa var:

  • Boost by FC Rosengård
  • Nyanlända i Åre kommun skapar utveckling och mångfald i glesbygden
  • Landsbygdsutveckling kräver helhetssyn
  • Uppströmsarbetet
  • Bättre miljö med smarta papperskorgar – effektivare parkförvaltning med smarta skräpkorgar
  • ”Humanitär hållbarhet” – värmeljus blir benprotes

Att juryns val föll på Åre beror på kommunens imponerande arbete för att integrera nyanlända.

”Genom ett medvetet, engagerat och kreativt integrationsarbete har en modell för samarbete mellan offentlig, privat och ideell sektor blivit ett framgångskoncept. Med synsättet att nyanlända är en resurs för kommunen har man lyckats skapa både tillväxt och mångfald i glesbygden. Och resultatet är strålande. Sedan ett par år tillbaka kommer 85 procent av Åre kommuns nyanlända ut i egenförsörjning. De flesta väljer också att stanna kvar i kommunen”, löd juryns motivering.

I juryn för 2017 deltog: Eva Hessman, stadsdirektör Göteborgs Stad, Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen, Per-Arne Andersson, direktör Sveriges Kommuner och Landsting, Mats Deleryd, vd SIQ, Lars Bäckström, f d landshövding Länsstyrelsen i Västra Götaland, och Henrik Edman, ansvarig för Kvalitetsmässan.

Förutom utmärkelsen fick Åre kommun ta emot en prischeck på 150 000 kr samt en glasskulptur av glaskonstnären Kjell Engman. Övriga finalister fick ett hedersomnämnande och 30 000 kr var.

GötaPriset delas ut till det bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. I år var temat ”Det nya Sverige” och inte mindre än 468 bidrag skickades in till juryn.

För ytterligare information

Bifogad bild från prisceremonin på Kvalitetsmässan i Göteborg igår, får användas fritt.

Martin Söderström, Tillväxtchef, Åre kommun
070-2679814, martin.soderstrom@are.se

Henrik Edman, ansvarig för Kvalitetsmässan
070-521 10 66, henrik.edman@svenskamassan.se

0