Höganäs kommun utsedd till Sveriges KvalitetsKommun


Ny utvärderingsprocess

Inför Sveriges KvalitetsKommun 2025 har Kvalitetsmässan och Sveriges Kommuner och Regioner arbetat fram en ny utvärderingsprocess. Lär mer här!

Höganäs kommun har mottagit den prestigefyllda utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun 2023. SKR:s vd Palle Lundberg delade ut priset, en skulptur av konstnären Ernst Billgren, under Kvalitetsmässans invigningskväll den 21 november.

Juryns motivering:

Höganäs är en kommun som med fokus på resultat och effektivitet levererar hög kvalitet till medborgare och företag i kommunen inom alla områden. Man utmärker sig särskilt väl inom omsorgsområdet. Kommunen visar på en god ekonomi och har en tydlig styrmodell med hög nivå av systematik i uppföljning och analys.

Med utgångspunkt i visionen ”Väl värt att investera i” och med en tillåtande organisationskultur där man vågar testa att göra saker på nya sätt, är man väl förberedd att ta sig an framtidens utmaningar. Höganäs har erhållit utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun 2023 i hård konkurrens och är en värdig vinnare av priset som är en skulptur av konstnären Ernst Billgren.

Övriga nominerade kommuner var Arvika kommun, Karlskoga kommun och Ulricehamns kommun.

Till Sveriges KvalitetsKommun utses den kommun som har lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande.

SÅ TYCKER TIDIGARE VINNARE:

“Vi arbetar systematiskt med att säkerställa en hög kvalitet i alla våra verksamheter, med fokus på att ge bästa möjliga service till invånare och brukare, utifrån våra förutsättningar. Att få utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun är ett fantastiskt gott betyg som visar att vårt arbete ger resultat och att vi närmar oss målet att bli Sveriges mest attraktiva kommun.”

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, Sollentuna (2019)

“Nackas ambition är att vara bäst på att vara kommun. Konkret innebär det att vi ska vara bland de 10% bästa när det gäller mätbar kvalitet och bland de 25% mest kostnadseffektiva – inom alla områden. Resan till att bli Sveriges KvalitetsKommun har gett oss mer energi, riktning och struktur. Vårt mål med ansökan var att bli genomlysta och analyserade. Vi ville se våra styrkor, men framför allt våra förbättringsområden. Vi har nått vårt första delmål vilket är ett kvitto på att vi är på rätt väg och i rätt riktning.”

Mats Gerdau (M) & Victor Kilén, KSO resp. stadsdirektör, Nacka (2021)

Sveriges kvalitetskommun arrangeras av: