Anmälan till Sveriges KvalitetsKommun 2023

Är din kommun en kvalitetskommun?

Välkommen att tävla om att bli Sveriges KvalitetsKommun! Utmärkelsen delas ut sedan 2003 och går till den kommun som har lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande.

Att medverka i Sveriges KvalitetsKommun ger mycket tillbaka. Kommunen får en genomgripande analys av sina förbättringsområden och värdefulla insikter till sitt fortsatta utvecklingsarbete. Det innebär också en möjlighet att jämföra sig med andra kommuner och lära av andras goda exempel. Genom en liten insats kan din kommun ta ett rejält steg framåt.

läs mer om utmärkelsen

Ett viktigt steg i ansökningsprocessen för Sveriges KvalitetsKommun är Kommunkompassen, ett verktyg för att utvärdera och analysera kommuners sätt att arbeta. Alla sökande kommuner ska ha ett Kommunkompass­resultat som inte är äldre än från 2021.

Mer information om Kommunkompassen, som genomförs av SKR >>

Anmäl din kommun till Sveriges KvalitetsKommun 2023

Sista dag för anmälan är den 16 december 2022.

Så tycker tidigare vinnare:

“Vi arbetar systematiskt med att säkerställa en hög kvalitet i alla våra verksamheter, med fokus på att ge bästa möjliga service till invånare och brukare, utifrån våra förutsättningar. Att få utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun är ett fantastiskt gott betyg som visar att vårt arbete ger resultat och att vi närmar oss målet att bli Sveriges mest attraktiva kommun.”

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, Sollentuna (2019)

“Nackas ambition är att vara bäst på att vara kommun. Konkret innebär det att vi ska vara bland de 10% bästa när det gäller mätbar kvalitet och bland de 25% mest kostnadseffektiva – inom alla områden. Resan till att bli Sveriges KvalitetsKommun har gett oss mer energi, riktning och struktur. Vårt mål med ansökan var att bli genomlysta och analyserade. Vi ville se våra styrkor, men framför allt våra förbättringsområden. Vi har nått vårt första delmål vilket är ett kvitto på att vi är på rätt väg och i rätt riktning.”

Mats Gerdau (M) & Victor Kilén, KSO resp. stadsdirektör, Nacka (2021)

Sveriges KvalitetsKommun 2021: Nacka kommun

Mats Gerdau, KSO Nacka kommun, och Victor Kilén, stadsdirektör Nacka kommun, tar emot priset Sveriges KvalitetsKommun 2021.

Utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun 2021 tilldelades Nacka kommun. Nominerade till utmärkelsen var också Burlövs kommun, Höganäs kommun, Stockholms stad och Vallentuna kommun. Prisutdelningen ägde rum i samband med Kvalitetsmässans invigning den 2 maj.

Juryns motivering:

Nacka kommun levererar välfärdstjänster av hög kvalitet till medborgarna inom alla områden. Från samhällsbyggnad, skola och omsorg till kultur och fritid. Med en tydlig och etablerad styrmodell som fokuserar på resultat och effektivitet lyckas kommunen med målet att skapa en hög grad av värde från varje skattekrona.

Kommunens vision öppenhet och mångfald efterlevs både strategiskt och i det dagliga arbetet med att ge medborgarna möjlighet att välja och välja bort, och att kunna påverka tjänsterna och kommunens utveckling.

Sveriges kvalitetskommun arrangeras av:

0