Sveriges Modernaste Myndighet

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER UTSÅGS TILL SVERIGES MODERNASTE MYNDIGHET 2023

Sveriges Modernaste Myndighet 2023 blev Statens maritima och transporthistoriska museer – en myndighet som arbetar med vår historia och för att bevara och utveckla kulturarvet, men också har blicken riktad mot framtiden och omvärlden. Civilminister Erik Slottner delade ut priset, en glasskulptur av glaskonstnären Helena Gibson, under Kvalitetsmässans invigningskväll den 21 november.

Juryns motivering:

Statens maritima och transporthistoriska museer är en myndighet som arbetar med vår historia och för att bevara och utveckla kulturarvet.

Trots det är SMTM en myndighet med blicken riktad mot framtiden och omvärlden. Ett modernt arbetssätt och en tydlig inriktning i hållbarhetsarbetet, förmågan att utnyttja den senaste tekniken för att utveckla tillgången till och kunskapen om det svenska kulturarvet, tillsammans med förmågan att lösa även oväntade utmaningar gör SMTM till Sveriges modernaste myndighet.

I en orolig tid har SMTM visat på nya möjligheter i mötet mellan civil beredskap och vården av kulturarvet, såväl i Sverige som i Ukraina.

Nominerade till Sveriges Modernaste Myndighet var också:

  • Allmänna reklamationsnämnden
  • Fastighetsmäklarinspektionen
  • Integritetsskyddsmyndigheten
  • Specialpedagogiska skolmyndigheten

– Utmärkelsen Sveriges Modernaste Myndighet är ett bra sätt att uppmärksamma myndigheters viktiga uppdrag samt den samhälls- och medborgarnytta som de bidrar till. Det ska därför bli intressant att ta del av hur verksamheterna har utvecklats utifrån de olika kriterieområdena. Jag är övertygad om att mer kan göras för att vässa myndigheternas verksamhet och hoppas att årets vinnare kan inspirera fler till fortsatt utveckling.

Natasa Ristic Davidson, statssekreterare vid Finansdepartementet och ordförande i juryn för Sveriges Modernaste Myndighet

Sveriges modernaste myndighet arrangeras i samverkan med: