Kvalitet & Förnyelse

27
feb

Så arbetar juryn som utvärderar kommunernas digitalisering

Sökandet är igång efter Sveriges DigitaliseringsKommun 2025, den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet.

Johan Magnusson, professor vid Göteborgs universitet och mångårig medlem i juryn för utmärkelsen, berättar hur de går till väga för att utvärdera kommunernas digitalisering och vad som utmärker en vinnare.

Utmärkelsen går till den kommun som bäst utnyttjat digitaliseringens möjligheter. Men hur mäter man egentligen vilken kommun som är bäst på digitalisering?
– Det vi försöker göra är att få ett så brett anslag som möjligt. Vi tittar på data i form av förutsättningarna för digitalisering (genom den vetenskapligt validerade metoden DiMiOS), och på kommunens egen beskrivning av vad det är man är särskilt stolt över. Vidare genomför vi intervjuer med olika intressenter i kommunen. Vi tittar även på ett antal andra faktorer, där vi analyserar strategier och andra typer av styrdokument från kommunen.

– Parallellt med detta är jurymedlemmarna väl förankrade i sektorn, med breda kontaktnät där vi nyttjar dessa för att hitta ytterligare information. Därefter handlar det om att försöka sammanställa och väga de olika perspektiv som kommit in, för att till slut enas om en vinnare.

Du har suttit i juryn för Sveriges DigitaliseringsKommun sedan 2019. Har du under den tiden kunnat se en gemensam nämnare för de kommuner som bedriver ett framgångsrikt digitaliseringsarbete?
– Det jag ser som utmärker vinnarna är att digitalisering inte tolkas som införande av tekniska lösningar utan som riktig verksamhetsutveckling. Detta kräver en typ av förankring och närvaro i organisationen, ett förtroende och ett mod att våga utmana tidigare synsätt. Det som alltid är spännande att se är på hur olika sätt detta kan uppnås!

Har du några tips till kommuner som funderar på att delta? Vad tittar ni efter i ansökningarna?
– Givet att juryn är sammansatt av individer med spetskompetens inom olika områden så är det en svår fråga att ge ett ensidigt svar på. Vi letar ju efter aspekter som sticker ut, som skulle kunna rättfärdiga att man vinner priset. Jag skulle ge tipset att lyfta det man är mest stolt över, det brukar vara sådant som även kan imponera på andra.

– Personligen är jag särskilt imponerad av organisationer som har lyckats göra förändringar i sin styrning, och anpassat denna för att klara av omställning. Ur mitt perspektiv är detta en indikation på att man skapar förmågor även framåt för att fortsätta driva omställningen på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt.

Läs mer om utmärkelsen Sveriges DigitaliseringsKommun »