Kvalitet & Förnyelse

30
okt

JUNO ger dig allt juridiskt stöd – på ett ställe

Oavsett vilken förvaltning du arbetar på, om du är handläggare eller jurist – att ta rättssäkra beslut ska gå både snabbt och enkelt. Det är Norstedts Juridiks ambition med tjänsten JUNO för kommuner.

JUNO för kommuner är resultatet av en sammanslagning av Karnov Kommun från Karnov Group och Norstedts Juridiks digitala informationstjänst Zeteo.

– Karnov Kommun byggde på Karnovs rättsdatabas. Nu har vi fått ett ännu större underlag och ännu mer relevant material som våra kunder kan ta del av. Inte minst är det massvis av böcker som har tillkommit. Arbetet med att få in dessa i tjänsten pågår nu för fullt, säger Peter Krohn, innehållsansvarig för JUNO för kommuner.

En helhetslösning som alla kommer åt
Det är bråda dagar för Peter Krohn. JUNO för kommuner lanserades i somras – med extremt höga ambitioner. Många kommuner samlar i dag juridisk information och juridiskt stöd från olika tjänster och källor. Med hjälp av JUNO ska såväl handläggare som kommunjurister hitta allt de behöver på ett ställe.

– Vi har en bredd som tillgodoser alla roller i en kommun. Ett av de vanligaste missförstånden jag stöter på är att exempelvis alla förvaltningar behöver ha sina specialanpassade lösningar. Det går faktiskt att bygga en helhetslösning som alla kommer åt via en länk på intranätet, säger Johan Qvinth, storkundsansvarig av JUNO för kommuner.

Johan Qvinth menar att en gemensam tjänst för hela organisationen inte bara blir en billigare lösning.

– Olika lösningar på olika förvaltningar innebär också att man har väldigt många olika källor. Till slut är det inte riktigt någon som vet vilken källa som är bra eller inte, säger han.

Möjlighet att fråga experter
Att hitta rätt källor, eller experter, som kommenterar rättsfall, praxis, lagar och domar är en viktig del av Peter Krohns omfattande arbete med innehållet i JUNO för kommuner.

– Vi har i dag över tusen experter. När de utses utgår vi från vårt sätt att kommentera materialet. Där finns akademiker som har skrivit en massa böcker, men också de som handgripligen har jobbat med frågorna. Båda behövs och tanken är att hitta en mix, säger han.

En del av tjänsten, som har blivit alltmer populär, är möjligheten att ställa frågor till experterna. Att kunna ställa en specifik fråga till exempelvis en expert inom skoljuridik kostar inget extra om du abonnerar på JUNO för kommuner. Däremot vässar det tjänsten.

– Fråga experten fyller flera funktioner. Dels får kunden svar på sin specifika fråga, dels hjälper det oss att förbättra tjänsten. Frågan anonymiseras nämligen efter att den besvarats och läggs ut som ett case som alla kan ta del av, säger Peter Krohn.

– En del av det handläggarstöd vi erbjuder går ut på att man så snabbt och enkelt som möjligt ska hitta den information man behöver i det dagliga arbetet. Att lyfta fram specifika case underlättar det arbetet.

Snabbare anpassning
Sammanslagningen av Karnov Group och Norstedts Juridik har inneburit många fördelar både för befintliga kunder och organisationen bakom JUNO för kommuner.

– Den har gett oss många nya möjligheter. Rent praktiskt har vi med större personalstyrka blivit fler som kan arbeta med innehållet. Det har gett oss möjlighet att jobba med förändring och förbättring, vilket gör att vi snabbare kan anpassa oss efter kundernas behov, säger han och fortsätter:

– Samtidigt gör den nya databasen det enklare för oss att göra det bra för användarna. Vi har väldigt mycket innehåll och allt kureras för att skapa så mycket mervärde som möjligt för kunderna, oavsett vilket förvaltning de arbetar på.

Text: David Stark
Foto: Norstedts Juridik

 

JUNO för kommuner
JUNO tillhandahålls av Norstedts Juridik. JUNO för kommuner är en juridisk informationstjänst unikt anpassad för offentlig verksamhet. Tjänsten ger dig tillgång till Sveriges bredaste utbud av juridiskt beslutsunderlag.
Allt är anpassat till just ditt förvaltningsområde och samlat under samma tak – du behöver bara en tjänst och en inloggning. VI hjälper dig att fatta bättre beslut snabbare!
Läs mer om JUNO för kommuner här.