Kvalitet & Förnyelse

7
nov

Magdalena Forsberg om mål och motivation

Att sätta upp mål går väl an. Att skaffa sig förutsättningarna för att faktiskt nå dem är en annan sak. Magdalena Forsberg, sexfaldig världsmästare i skidskytte, vet vad som krävs.

Miljontals TV-tittare har följt hennes otroliga segersvit som världens främsta kvinnliga skidskytt, men få vet vilka mentala förberedelser som lade grunden för att göra henne till en mästare. Magdalena Forsbergs seminarium har rubriken ”Viljan i mitt huvud”.

I beskrivningen av den föreläsning du håller på Kvalitetsmässan står bland annat ”Tillgång till en verktygslåda för att styra tankarna åt rätt håll ökar sannolikheten för att lyckas”. Vad innehåller den verktygslådan?
– Det kommer jag att avslöja under föreläsningen! Men det handlar om att lära sig sätt att tänka som hjälper dig att uppnå det du vill. Att leda och coacha sig själv, att fokusera på rätt saker och att sätta upp en målbild.

– Om man mentalt ältar sådant sådant som inte stämmer så tror hjärnan till slut på det. Man måste hjälpa sig själv i stället för att stjälpa sig själv.

Kan man överföra hur man som elitidrottare förbereder sig för att vinna till en vardaglig verksamhet inom t ex vård- eller skolsektorn?
– Jag tror det är viktigt för alla att ha mål att jobba efter. Som elitidrottare har man förstås väldigt tydliga mål att sikta mot, men det gäller även i andra sammanhang, så att alla i en organisation vet hur var och en kan bidra. ”Varför gör jag detta idag?” Om man inte vet varför man gör något är det svårt att hitta motivation och brinna för det man gör.

Som idrottare arbetade Magdalena Forsberg mycket med att sätta upp delmål.

– Det övergripande målet kunde vara ett OS fyra år bort. För att få mig att vara hungrig varje dag behövde jag ett Varför varje dag. Därför jobbade jag hela tiden med att sätta upp småmål.

– Det kan ofta vara så i större organisationer, att det finns ett stort, övergripande mål, men det krävs att alla har alla sitt Varför.

Hur hanterar man omställningen att gå från ett liv som elitidrottare till att syssla med helt andra saker?
– Jag har haft förmånen att ha fantastiskt roliga uppdrag efter min idrottskarriär. Även här underlättar det att ha tydliga mål. Jag hade tänkt igenom mitt beslut noga: redan två år innan hade jag bestämt att just det datumet gör jag min sista tävling. Om man inte har den riktningen klar för sig kan det säkert vara svårare att sluta.

– Samtidigt blev det inte alls som jag tänkt mig – jag skulle ju jobba som skattekonsult på KPMG! Men i stället dök det upp nya fantastiska möjligheter. Man måste också kunna omvärdera sina planer när omständigheterna förändras.