Kvalitet & Förnyelse

2
dec

Appen som förenklar vardagen för unga med adhd

En idé från en 16-årig patient blev upprinnelsen till appen Hipr, som nu belönats med SveaPriset. Appen hjälper barn och unga med adhd att sköta sin medicinering.

Måns Lööf jobbar som digital vårdutvecklare i Region Gävleborg. I botten är han sjuksköterska, och har arbetat länge med barn och unga med särskilda behov. På Kvalitetsmässan berättade han om svårigheterna med att sätta in och följa upp medicinering för denna patientgrupp.
– I samband med att man sätter in medicin behövs flera träffar med en sjuksköterska för att följa upp hur medicinen fungerar. De träffarna kan bli väldigt många.

Detta påverkar vardagslivet, i synnerhet när det handlar om unga patienter. Barn ska ta sig från skolan, föräldrar kan behöva ta ledigt från jobbet.
– Det där är ett stressmoment för många barn, och det gör också att det blir svårt med följsamheten i medicininsättningen.

– Ibland var de tvungna att åka iväg en timme för femton minuter.

I jakten på ett sätt att förbättra situationen testade han att låta patienterna använda blodtrycksmätare hemma, och själva fylla i resultaten på papper. Men han märkte att de där papperen lätt försvann. Eftersom just adhd innebär att man har svårt att organisera och planera var detta ingen hållbar lösning.

I samband med att en 16-årig flicka besökte honom för blodtrycksmätning, föreslog hon: ”Kan du inte göra en app för det här?” Då han själv inte visste något om apputveckling skickade Måns Lööf ut en fråga på Facebook, och fick napp från en gammal barndomsvän som var i branschen. Där startade 2016 arbetet som ledde fram till appen Hipr.

I appen kan patienten själv registrera sina mätvärden.
– Barnet registrerar varje dag om den tar medicin, samt puls och blodtryck de dagar vi vill det – antingen om de gör det själva eller går till skolsköterskan. Det som är det finurliga i det här är att de registrerar effekten av medicinen, och biverkningar.

Den typen av konstant uppföljning får man annars inte i sjukvården, men här kan man få svar varje dag på hur patienten upplever medicinen.

Appen, visade det sig, glömmer de inte bort.
– Mobiltelefonen har de i handen, och så får de påminnelser. Då blir det mycket enklare.

Appen innebär förenklingar även för sjukvården:
– Jag kan titta på 30 patienter på samma tid som jag kan träffa en patient.

Prissumman på 100 000 kr kommer att användas för att utveckla ett nytt projekt, en app som används för antidepressiva läkemedel. Måns Lööf ser många fler möjliga användningsområden för den här typen av appar: för reumatism, hjärtmediciner eller för fysioterapeuter som vill mäta träningar.

Om SveaPriset

Målet med SveaPriset är att uppmärksamma de smarta idéer för eHälsa som bidrar till effektivitet och kvalitet inom hälso- och sjukvården, tandvården, omsorgen och socialtjänsten. Sedan 2007 delas SveaPriset ut till en verksamhet som förnyar och förbättrar svensk vård och omsorg. Vinnaren valdes ut bland 58 insända bidrag.

Juryns motivering:

Användandet av Hipr har medfört ökad patientsäkerhet genom en följsammare behandling och färre biverkningar. Det i sin tur har lett till ökad närvaro i skolan. Dessutom blir det färre besök hos sjuksköterska vid insättning av medicin vilket avlastar vården. Juryn ser med fördel att den modellen kan spridas till andra verksamheter.

 

0