Kvalitet & Förnyelse

4
dec

Politikertätt på Kvalitetsmässan

Många politiker var på plats under Kvalitetsmässan för att diskutera allt från digitalisering inom äldreomsorgen och styrning av vården till gängkriminalitet och rymdforskning.

Finansministern om växande behov i välfärden

Framtidens välfärd var temat när finansminister Magdalena Andersson invigde Kvalitetsmässan. Hon konstaterade att många kommuner har en pressad ekonomisk situation, där utgifterna växer snabbare än skatteintäkterna. Stora krav kommer att ställas på välfärden framöver, då den stora generationen 40-talister börjar komma upp i ålder och är i behov av både äldreomsorg och sjukvård. Samtidigt bildar 90-talisterna familj, och det krävs fler skolor och förskolor.

– Det är en stor arbetsuppgift som ligger framför oss. Men det är också väldigt roligt att kunna bygga ut välfärden. Vi har gjort det förut i Sverige, vi klarar det. Men det är klart – det förstår ju jag som finansminister – det kommer inte att vara gratis, sade Magdalena Andersson.

– Vid de kommande årens budgetarbete så måste alla reformer ställas mot de behov vi har för att säkra en trygg ålderdom för våra äldre och en bra uppväxt för våra barn. Det betyder inte att allt annat får stå tillbaka, men min utgångspunkt är att reformer måste antingen direkt eller indirekt bidra till att stärka välfärden.

Årets konferensprogram innehöll ett unikt svenskt-norskt ministermöte, då digitaliseringsminister Anders Ygeman mötte sin norske motsvarighet Nikolai Astrup i ett samtal om digitaliseringens betydelse för samhällets utveckling. Anders Ygeman agerade dessutom prisutdelare under Kvalitetsmässans invigningsgala den 12 november, då Sveriges DigitaliseringsKommun utsågs. Detsamma gjorde civilminister Lena Micko, som delade ut priset till Sveriges Modernaste Myndighet.

Lena Hallengren (S), Daniel Forslund (L) och Acko Ankarberg Johansson (KD) debatterade under ledning av Lennart Persson.

Vem ska styra vården?

Socialminister Lena Hallengren var på plats och delade ut SveaPriset, som belönar innovation inom vård och omsorg. Hon deltog också i en debatt om hur vården ska styras.

Kristdemokraternas Acko Ankarberg Johansson efterlyste nationella riktlinjer i vården:
– Vi behöver nationella beslut, inte minst i en primärvårdsreform som talar om att alla har rätt till en fast läkarkontakt. Vi behöver också nationellt bestämma att det måste finnas ett tak för hur många patienter som läkaren och vårdteamet har hand om. Det får inte finnas någon tvekan om att man nationellt vågar fatta sådana beslut. Det har funnits en försiktighet väldigt länge, oavsett regering, och nu är det dags att man från statens sida bestämmer vad som gäller.

Lena Hallengren menade att det inte vore någon generell lösning att lämna över ansvaret till staten, och poängterade att arbetet måste utgå från hur verkligheten ser ut idag:
– I grund och botten hade det kanske varit bättre med tydliga regioner, men det fick vi ju inte igenom när vi ville göra en stor regionreform.

– Men det gäller att jobba med de förutsättningar man har hela tiden. Därför tycker jag det är olyckligt om man på något sätt drömmer sig in i en situation ”Om bara staten tar över ansvaret kommer allting att bli mycket enklare”. Det kommer inte att bli det. Det handlar om ständiga förbättringar på varenda vårdavdelning, på varenda klinik, en samverkan kring patienterna hela tiden, sade Lena Hallengren.

Ökad satsning på rymdbudgeten

Rymdminister Matilda Ernkrans deltog i samtal om rymden och rymdindustrin, och underströk den nytta vi kan ha av rymdforskning, även här på jorden.
– Jag jobbade länge med miljö- och klimatfrågor, det var så jag kom i kontakt med rymdfrågorna. Det är enklaste sättet att få fler att känna engagemang för rymden: det ger jobb – vi har duktig rymdindustri och bra rymdforskning – men det hjälper oss också att hantera vårt liv på jorden, bland annat miljö- och klimatfrågorna.

Hon pratade också om den ökade budgeten för rymdverksamheten, och kallade det en historisk satsning på rymdbudgeten, som förstärks med 150 miljoner årligen.
– Vi behöver rymden också för framtiden. Vi är riktigt duktiga på detta i Sverige, och det är klart att vi ska fortsätta bygga vårt land med kunskap, forskning och nya innovationer, sade Matilda Ernkrans.

Jimmie Åkesson intervjuad i TV-studion

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson medverkade i TV-studion, där han talade utifrån Kvalitetsmässans övergripande tema Ett smartare samhälle. Han intervjuades också av Lennart Persson om dagsaktuella frågor, som gängkriminalitet och skjutningar.
– Man måste förstå att det här är på strukturell nivå, och det är något helt nytt. Det pratas om att vi alltid haft brottslighet, och nu har de fått skjutvapen. Det är inte riktigt så, det här är strukturer där människor har en kriminell livsstil, man har en identitet byggd på gängtillhörighet.

– Det där kan man inte komma åt med gamla metoder, utan man måste nog acceptera att den här nya typen av brottslighet hänger ihop med samhällsutvecklingen i stort, när vi blir ett mer splittrat samhälle, ett mer segregerat samhälle, där tillhörigheten till det gemensamma är, om inte obefintlig, så väldigt, väldigt låg, sade Jimmie Åkesson.