Helsingborg stad utsedd till Sveriges KvalitetsKommun 2017

Helsingborgs stad tilldelades priset Sveriges KvalitetsKommun 2017 under en prisceremoni på Kvalitetsmässan i Göteborg igår kväll.
Genom öppenhet och en god dialog har kommunens chefer och medarbetare lyckats utveckla och förbättra demokrati, arbetsmiljö och samhällsbyggande i staden.

Priset Sveriges KvalitetsKommun delas ut under Kvalitetsmässan i Göteborg vartannat år. Under tisdagskvällen var det dags igen, under mässans invigningsgala på GöteborgsOperan.
Bland de sex nominerade kommunerna Helsingborg, Upplands Väsby, Västerås, Tyresö, Vallentuna och Örnsköldsvik, var det Helsingborg som stod ut mest.

Så här löd juryns motivering:
“Helsingborg har erhållit utmärkelsen Sveriges KvalitetsKommun 2017.

Det är en kommun som kännetecknas av öppenhet och en vilja till dialog med de som bor och verkar i Helsingborg. Kommunen arbetar med en tydlig fokus på brukare, vilket exempelvis yttrar sig genom en hög tillgänglighet och ett gott bemötande. Kommunen utmärker sig även genom starkt engagerade chefer och medarbetare som tillsammans arbetar för att ständigt förbättra servicen för helsingborgarna. En tydlig struktur för styrning och uppföljning skapar förutsättningar för goda och hållbara resultat och en hög kvalitet på kommunens tjänster.”

Vinnaren utsågs av en utvald jury bestående av: Göran Arrius, ordförande Saco, Veronica Magnusson, ordförande Vision, Hans Petersson, analytiker Kommunforskning i Väst och Kommunalekonomernas förening, Morten Øgård, professor vid Universitetet i Agder, Nils Bjelm, Senior Vice President and Head of Civil Engineering NCC Infrastructure, David Hallgren, Senior Strategy Adviser Hypergene, Henrik Edman, ansvarig för Kvalitetsmässan och Vesna Jovic, vd för Sveriges Kommuner och Landsting.

Förutom utmärkelsen tilldelades Helsingborgs stad ett resestipendium på 50 000 kr och en skulptur av konstnären Ernst Billgren.

Tidigare vinnare är Botkyrka 2003, Umeå 2005, Lomma 2007, Stockholm 2009, Kungsbacka 2011, Örebro 2013 och Kävlinge 2015.

För ytterligare information

Bifogad bild från prisceremonin på Kvalitetsmässan i Göteborg igår, får användas fritt.

Palle Lundberg, stadsdirektör Helsingborgs stad
073-2315885, palle.lundberg@helsingborg.se

Henrik Edman, ansvarig för Kvalitetsmässan
070-521 10 66, henrik.edman@svenskamassan.se

0