Efter en andra urvalsomgång har nomineringsgruppen för GötaPriset 2023 valt ut fem finalister som nu har chans att ta hem priset. Vinnaren avslöjas under Kvalitetsmässans invigningskväll den 21 november. GötaPriset är på 100.000 kronor och tilldelas Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentlig sektor.
Finalisterna är:
Syftet med utmärkelsen är att stimulera utveckling inom de offentliga verksamheterna och främja innovationer som bidrar till en bättre välfärd.
28 februari. Sista dag för anmälan.
April. Nomineringsgruppen väljer ut vilka bidrag som går vidare i tävlingen.
Maj. Nominerade bidrag lämnar in en utförlig beskrivning av sitt projekt.
Augusti. Nomineringsgruppen utser upp till fem finalister som överlämnas till juryn.
Oktober. Juryn utser en vinnare.
21 november. Utdelning av GötaPriset 2023 under Kvalitetsmässans invigningskväll.
21–23 november. Alla nominerade får möjlighet att presentera sitt projekt under Kvalitetsmässan.
“Ortopedkliniken Oskarshamn vann GötaPriset 2021 för arbetet runt Digital ortopedi, men de stora vinnarna är framförallt medborgarna som kan dra fördel av arbetssättet. Att tillsammans med sin primärvårdsläkare få prata med en ortopedspecialist direkt vid besöket på hälsocentralen skapar en betydligt mer jämlik och nära vård där det geografiska avståndet till sjukhuset spelar mindre roll. Vinsten av GötaPriset och den uppmärksamhet arbetssättet har fått har gjort att även andra regioner valt att följa efter. Det ger oss en extra sporre att fortsätta utveckla både Digital ortopedi och vår övriga verksamhet.”
“Vi är så glada över att ha fått en prestigefylld bekräftelse och kommentarer på att det vi gör uppskattas och främjar hälsan! Hälsocoach online är verkligen ett verktyg för invånaren, och vi är så stolta över att ha blivit nominerade att vara ett av de fem bästa utvecklingsprojekten i Sverige 2021. Vi ville visa hela Sverige vad man som region kan göra för att förbättra hälsan i samarbete med sina invånare, och hur bra det faktiskt fungerar med digitala verktyg för att nå invånare i hela regionen och olika åldrar. Vi möter invånarna där de är och hoppas att flera regioner ska anamma liknande arbetssätt. Tillsammans stärker vi Sverige och hälsan på invånarens villkor!”
“Nomineringen till Götapriset gav oss ett kvitto på att det innovations- och utvecklingsarbete som pågår i Helsingborg gör skillnad. Vår ambition har hela tiden varit att dela med oss av utvecklingen av Laibanplattformen till andra kommuner och regioner och genom nomineringen fick vi en ökad spridning av plattformen och därmed ökat värdeskapande för förskoleverksamheten i Sverige. Vi hamnade också i ett sammanhang där vi fick lära oss mer om hur andra offentliga verksamheter arbetar framgångsrikt med innovation och utveckling.”