GötaPriset belönar utveckling för en bättre välfärd

Anmälan öppen till GötaPriset 2023!

Har du och dina kollegor genomfört Sveriges bästa utvecklingsprojekt? Genom att anmäla er till GötaPriset är ni med och tävlar om 100.000 kr. Dessutom en chans att sprida era erfarenheter till kollegor i hela landet och på så sätt bidra till en bättre välfärd!

läs mer och skicka in ert bidrag

  

Vinnare av GötaPriset 2021: Digital ortopedkonsult

Åke Åkesson, verksamhetschef Borgholms hälsocentral, tar emot GötaPriset 2021 på Kvalitetsmässan.

GötaPriset 2021 tilldelades Ortopedkliniken i Oskarshamn, för pilotprojektet Digital ortopedkonsult. Här behöver patienten inte vänta upp till 90 dagar på att få träffa en specialist. Med hjälp av tekniken löser man det mesta direkt, utan att patienten ens behöver lämna vårdcentralen.

GötaPriset delas ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Det vinnande projektet har valts ut bland runt 130 insända bidrag. Prisutdelningen ägde rum i samband med Kvalitetsmässans invigning den 2 maj.

Juryns motivering:

GötaPriset 2021 tilldelas Ortopedkliniken i Oskarshamn i Region Kalmar län för pilotprojektet ”Digital ortopedkonsult”.

Genom att bryta gamla rutiner har Ortopedkliniken i Oskarshamn skapat ett helt nytt arbetssätt där man gör rätt från början. Med hjälp av tekniken behöver inte patienten vänta upp till 90 dagar på att få träffa en specialist. Det mesta löser man direkt, utan att patienten ens behöver lämna vårdcentralen. Resultatet blir snabbare behandling vilket sparar mycket lidande för individen och effektivitets- och produktivitetsvinst för sjukvården.

Juryn ser en stor potential för andra delar inom sjukvården där kontakter mellan primärvårdsnivån och specialistvårdsnivå är nödvändiga.

Övriga nominerade projekt var:

  • Hälsovinster på invånarens villkor, Västra Götalandsregionen
  • Robotfabriken, Lunds kommun
  • Digitalt verktyg för patientmedverkan som ger ökad vårdkvalitet i vårdprocessen, Aleris
  • Laiban-plattformen, Helsingborgs stad

Om GötaPriset
Sedan 1989 delas GötaPriset ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Syftet med utmärkelsen är att stimulera utveckling inom de offentliga verksamheterna och främja innovationer som bidrar till en bättre välfärd. Det vinnande projektet belönas med 100 000 kronor och glasskulpturen Göta, designad av glaskonstnären Kjell Engman.

Götapriset arrangeras i samarbete med:

0